Museum of Modern Art

Museum van Moderne Kunst
Dit museum in San Francisco was het eerste aan de Amerikaanse westkust dat volledig gewijd was aan moderne kunst. Het museum is gehuisvest in een opvallend gebouw uit 1995, gelegen aan de Yerba Buena Gardens, een al even modern park.
Het Museum
San Francisco Museum van moderne kunst
Museum van Moderne Kunst
Het San Francisco Museum of Modern Art (SFMoMA) werd opgericht in 1935 en was voor zijn tijd erg innoverend. Het museum, dat enkel concurrentie had van soortgelijke musea aan de oostkust, gaf inwoners en bezoekers voor het eerst de gelegenheid om 20e eeuwse kunst te bekijken. Ook vandaag is het nog steeds een vooraanstaand museum dat werken toont van zowel nieuwe als gevestigde kunstenaars. Oorspronkelijk was het museum gekend als het San Francisco Museum of Art, het woord ‘modern’ werd pas in 1975 toegevoegd.

Het museum was gedurende 60 jaar gehuisvest in het War Memorial Veterans Building in het Civic Center. In 1995 verhuisde het naar de huidige locatie aan de Yerba Buena Gardens in een modern gebouw ontworpen door Mario Botta, een Zwitserse architect die gekend staat voor zijn ontwerpen met geometrische patronen.
Het Gebouw
Een gang onder het dakraam van het San Francisco Museum van Moderne Kunst
Een gang onder het dakraam
Het iconisch gebouw heeft een enorm cirkelvormig dakraam in een soort van toren. De toren valt erg op dankzij de strepen in witte graniet, een gesteente dat ook voorkomt in het 21.000 m2 grote interieur dat bijna volledig wit is. Een grote trap leidt van het atrium op het gelijkvloers naar de vijf hoger gelegen verdiepingen. De meeste galerijen zijn verlicht door meerdere dakramen waardoor het museumgebouw erg luchtig lijkt. In 2009 werd een bijkomende galerij-tuin geopend op het dak. Het is toegankelijk vanuit de vijfde verdieping via een glazen verbindingsgang.
De kunstwerken
Bloemendrager, Diego Rivera
Bloemendrager,
Diego Rivera
Het San Francisco Museum of Modern Art heeft een collectie met meer dan 26.000 kunstwerken waaronder foto’s, schilderijen, beelden, architecturale stukken en nieuwe media zoals video’s.

Het museum heeft een grote verzameling werken van Amerikaanse kunstenaars evenals een mooie selectie Mexicaanse en Europese kunst. Het is het best gekend voor de grote collectie Expressionistische kunst maar heeft ook heel wat kunstwerken in andere stijlen zoals Fauvisme, Surrealisme en visuele kunst. Enkele van de meest beroemde kunstenaars waarvan hier werken getoond worden zijn Jackson Pollock, Pablo Picasso, Salvador Dali, Diego Rivera, Henri Matisse en Andy Warhol.
1236
sanfrancisco
moma