Staatsoper

Het majestueze gebouw van de Weense StaatsOper, een van de meest toonaangevende operahuizen in Europa, werd in het midden van de negentiende eeuw opgetrokken als een van de eerste grote gebouwen langs de Ringstrasse, de boulevard rond het centrum van Wenen.

Geschiedenis

Operahuis van Wenen
Weense Opera
De Staatsoper werd op 25 mei 1869 ingehuldigd onder de naam Hofoper met een opvoering van Mozarts Don Giovanni. Het gebouw in neo-renaissance stijl werd ontworpen door August von Siccardsburg en Eduard van der Nüll. Ondanks de initiële kritiek dat het dak te smal was en het gebouw te laag in verhouding tot het Heinrichshof aan de overkant van de Ringstrasse (dat gebouw werd tijdens WOII vernield en later vervangen door het banale Opernringhof) is het operagebouw best indrukwekkend; het trekt in ieder geval de aandacht van de voorbijgangers. De niet aflatende kritiek op het ontwerp leidde evenwel tot de zelfmoord van Eduard van der Nüll, een jaar voor de inhuldiging van het nieuwe operagebouw. Zijn door verdriet aangeslagen collega stierf twee maanden later aan een hartaanval.

Gevleugeld paard op het operagebouw van Wenen
Gevleugeld Paard
Op 12 maart 1945, tijdens de Tweede Wereldoorlog, werd de staatsopera geraakt tijdens een luchtbombardement toen een geallieerde bommenwerper het operagebouw voor een station aanzag. Het interieur werd volledig vernield door de brand die ontstond na het bombardement maar het operagebouw werd al snel na de oorlog weer heropgebouwd door Erich Boltenstern die de renovatie voltooide in 1955. Het interieur werd evenwel gemoderniseerd en de operazaal is nu niet meer zo luisterrijk als tevoren.

Ontwerp

Het gebouw werd ontworpen in een hoog-renaissance stijl, met vooraan het gebouw een goed geproportioneerde loggia. De loggia is versierd met fresco's die scenes uit de Magische Fluit van Mozart uitbeelden. Standbeelden in de bogen zijn
Lorelei fontein aan de opera van Wenen
Lorelei Fontein
allegorische voorstellingen van Heroïek, Drama, Verbeelding, Komedie en Liefde. Bovenop de top van de loggia staan twee standbeelden van gevleugelde paarden, ontworpen door Ernst Julius Hähnel. Ze vertegenwoordigen Harmonie en Poëzie.

Aan weerszijden van het operagebouw staat een marmeren fontein. De linkse is versierd met allegorische figuren die Muziek, Dans en Vreugde uitbeelden. De fontein aan de rechterkant toont de Lorelei, de legendarische Sirene, met onderaan standbeelden van Smart, Liefde en Wraak.

Rondleidingen

Ook al ben je niet geïnteresseerd in het bijwonen van een van de vele - vaak uitverkochte - opvoeringen, dan kan je toch de Staatsoper bezoeken dankzij een ongeveer dertig minuten durende rondleiding onder begeleiding van een gids.
2938
wenen
staatsoper