Schönbrunn Paleis

Schloss Schönbrunn
Het Schönbrunn Paleis is het voormalige zomerpaleis van de keizerlijke familie. Vanaf het moment dat het voltooid was in 1780 tijdens de regeerperiode van Maria-Theresia was het de favoriete verblijfplaats van de Habsburgse monarchen.
Het paleis ligt op zo'n zes km van het centrum van Wenen maar is makkelijk bereikbaar met behulp van de metro. Het hele gebied, inclusief de uitgestrekte tuin, is zo'n 176 hectare groot en je moet minstens een halve dag uittrekken voor een bezoek aan het magnifieke paleis en tuin van Schönbrunn.

Geschiedenis

Schonbrunn, Wenen, Oostenrijk
Schönbrunn
Nadat keizer Maximiliaan II het domein waarop het huidige paleis ligt - indertijd bekend onder de naam Katterburg - in 1569 aankocht, liet hij het bestaande kasteel ombouwen tot een jachthuis. Het verhaal gaat dat zijn zoon keizer Matthias hier een mooie bron ontdekte tijdens de jacht waarop hij zei 'So ein schöner Brunnen' (wat een mooie bron), wat leidde tot de naam Schönbrunn.

In 1695, nadat de Turken het jachthuis vernield hadden, gaf keizer Leopold I architect Johann Bernhard Fischer von Erlach de opdracht om een paleis te bouwen dat de pracht en praal van Versailles moest overtreffen. Maar vanwege kostelijke oorlogen werd het voorstel van Fischer von Erlach, dat bestond uit een groots paleis met vele vleugels gelegen op de top van een heuvel te kostelijk bevonden en de keizer moest zich tevreden stellen met een meer bescheiden ontwerp. De bouw van het paleis ging van start in 1696 maar toen Leopold I in 1705 stierf was het slechts gedeeltelijk voltooid.

Schonbrunn Paleis, Wenen
Schönbrunn Paleis
Zijn opvolger, Jozef I, spendeerde een groot deel van zijn tijd in een afgewerkt deel van het paleis. Desondanks vorderden de werken maar matig tot aan het midden van de 18e eeuw toen Maria Theresia hofarchitect Nicolaus Pacassi de opdracht gaf het paleis af te werken.
In 1918 werd een einde gebracht aan het heerschappij van de Habsburgers, waarna het paleis in handen kwam van de staat.

Het Paleis

Binnenplein van Schonbrunn
Binnenplein
Een grote poort geflankeerd aan beide zijden door obelisken geeft toegang tot de uitgestrekte binnenplaats die versierd is met grote fonteinen: één ervan toont allegorische figuren die de rivieren Donau, Inn en Ems vertegenwoordigen en de andere toont Transsylvanië, Galicië (in Oost-Europa) en Lodomerië. Recht vooruit staat het hoofdgebouw van het paleis met daarachter de paleistuin. Rechts ligt het hoftheater, gebouwd in 1767 in de rococo stijl.

Poorten aan de linker- en rechterkant leiden naar de tuin, van waar je een zicht krijgt op het hele paleiscomplex. Aan de linkerkant, kijkend vanaf de tuin, ligt de Wagenburg (koetsenmuseum), waar de keizerlijke verzameling koetsen, sleden en rijtuigen worden tentoon gesteld. Aan de rechterkant van het paleis ligt de oranjerie, waar planten en bloemen
Oranjerie, Schonbrunn
Oranjerie
werden ondergebracht tijdens de winterperiode om ze te beschermen tegen de vorst.

Het centrale paleisgebouw is 175 meter breed en heeft een symmetrische barokke gevel. Alle gebouwen zijn beschilderd in een typisch patroon van geel en oker, een combinatie die voor heel wat gebouwen in Oostenrijk werd gekopieerd.

Interieur

Op het hoogtepunt leefden er zo'n 1000 mensen in de 1441 kamers en zalen van het complex. 40 Van deze kamers - de grote staatsievertrekken en de kamers van Frans Jozef en Elisabeth (Sissi) - zijn te bezichtigen.
Hoofdgevel Schonbrunn
Hoofdgevel
Het interieur in Rococo stijl van de Schönbrunn appartementen is veel luxueuzer dan de eerder sobere appartementen in de Hofburg. Sommige, zoals de Millionenzimmer (miljoenenkamer), zijn bijzonder luisterrijk versierd. Andere opmerkelijke kamers zijn onder andere het cirkelvormige Chinese kabinet, een kamer versierd met porselein. Hier hield keizerin Maria Theresia vergaderingen met adviseurs. In de Blauwe Chinese Kamer - versierd met blauwe Chinese motieven - zette Karel I zijn handtekening in 1918 waarmee hij afstand deed van staatszaken. Een veel donkerdere kamer is de Vieux-Lacque kamer, waarin Maria Theresia veel tijd doorbracht nadat ze weduwe was geworden. De Spiegelzaal was het toneel van een duet van een jonge Mozart en zijn zus voor keizerin Maria Theresia. Vlakbij is de Rosa Kamer, genoemd naar de kunstenaar die de landschapsfresco's op de muren aanbracht. De privévertrekken van Frans Jozef en keizerin Elisabeth zijn minder overdadig versierd. De keizer hield audiënties in de Walnoten kamer, genoemd naar de houten rococo lambrisering.

Schlosspark

Schonbrunn park
Schönbrunn Park
Het uitgestrekte park is gelegen op een hellend terrein achter het paleis en was oorspronkelijk een jachtterrein. Het park werd in de jaren 1705-1706 aangelegd door Jean Trehet in een formele Franse stijl. Tussen 1753 en 1775, tijdens de regeerperiode van Maria Theresia werden delen van het park heraangelegd door Ferdinand van Hohenberg in een barokke landschapsstijl.

Het middelste gedeelte van het park bestaat nog steeds uit formeel gearrangeerde bloembedden aangelegd achter het paleis. Ze worden geflankeerd door lange rijen standbeelden. De bloembedden leiden naar de grote Neptunus Fontein. Rond de bloembedden bevinden zich formele tuinen die in een stervorm rond twee fonteinen - de Najadenbrunnen - zijn aangelegd.

Najadenbrunnen, Schonbrunn
Najadenbrunnen
Achter de Neptunusfontein loopt een zigzaggend pad naar de Gloriette, een indrukwekkende galerij gelegen bovenop de Schönbrunn heuvel. Het gebied rond de Gloriette is minder formeel aangelegd en in sommige gebieden waan je je zelfs in een afgelegen woud.
Doorheen het park staan een aantal monumenten, gebouwen en zelfs een namaak Romeinse ruïne en een gigantische obelisk.
Het park werd in 1779 voor het publiek open gesteld en ook nu nog kan je het park gratis bezoeken.

Neptunus Fontein

Neptunus Fontein, Schonbrunn
Neptunus Fontein
Een van de hoogtepunten van Schönbrunn is de Neptunus Fontein (Neptunbrunnen), de meest monumentale fontein in het park. Het werd in 1780 gebouwd door Franz Anton von Zauner, een Oostenrijkse beeldhouwer. De barokke beeldengroep beeldt een mythische scene uit waarin de zeegodin Thetis aan Neptunus vraagt te garanderen dat haar zoon Achilles een veilige doortocht naar Troje zou krijgen.

Gloriette

De kroon op het park is de Gloriette, een neo-klassiek bouwwerk met zuilengang dat bovenop de top van de Schönbrunn heuvel prijkt. In de oorspronkelijke plannen van Johann Bernhard Fischer von Erlach zou op deze plaats het paleis gebouwd worden, met enorme terrassen op de flank van de heuvel die op de stad uitkijkt.

Gloriette, Schonbrunne
Gloriette
Uiteindelijk werd op deze prominente plaats in 1775 de Gloriette gebouwd door Ferdinand von Hohenberg als een monument voor de soldaten die hun leven voor het keizerrijk hadden gegeven. Vanaf de Gloriette heb je een prachtig panoramisch zicht, niet enkel over het park en het paleis, maar ook over de stad Wenen. In de Gloriette bevindt zich een café waar je kan ontspannen na het beklimmen van de heuvel.

Meer bezienswaardigheden in het park

Aan de westkant van het park ligt de prachtige stalen constructie van het Palmenhaus, dat gebouwd werd in 1883. Binnenin vind je een aantal exotische planten terug in verschillende klimaatzones.

Palmenhaus, Schonbrunn
Palmenhaus
In de buurt van het Palmenhaus ligt de Tiergarten (zoo). Maximiliaan II had hier reeds een verzameling exotische dieren, maar de huidige zoo dateert van 1752, tijdens de regeerperiode van Maria Theresia. De zoo is nu gemoderniseerd en biedt onderdak aan een verscheidenheid aan diersoorten waaronder olifanten, apen, nijlpaarden, koalas en zo meer.

Aan de oostkant van het park, ter hoogte van de Neptunus Fontein, staat een namaak Romeinse ruïne, in 1778 gebouwd door Ferdinand von Hohenberg. Dergelijke ruïnes waren in die tijd helemaal in, en ze zorgden voor een romantische achtergrond voor theateropvoeringen. Dichtbij de ruïnes ligt de bron die de naam geeft aan het domein. Een klein paviljoen, versierd met een standbeeld van een nimf, is over de bron gebouwd.

Obelisk, Schonbrunn
Obelisk
Verder naar het oosten ligt een van de meest opmerkelijke bezienswaardigheden van het park: een enorme obelisk die is geplaatst bovenop een monumentale cascade. De namaak hiërogliefen op de obelisk verhalen de geschiedenis van de Habsburgse familie.

Nog meer bezienswaardigheden in het park zijn onder andere een botanische tuin; een Japanse tuin; het mooie Taubenhaus (duiventil); de Najadenbrunnen (twee gelijkaardige fonteinen); de Meierei (melkerij), nu een café-restaurant; het labyrint, een reconstructie van het oorspronkelijke 17e eeuwse labyrint; en het Wüstenhaus, een serre naast het Palmenhaus met een heleboel cactussen.
3484
wenen
schonbrunn