Parlementsgebouw

Parlament
Een van de meest opvallende gebouwen aan de Ringstrasse is het parlamentsgebouw. Het monumentale neo-klassieke bouwwerk werd in de 19e eeuw opgetrokken als onderkomen voor de Reichsrat. Tegenwoordig is het de zetel van het Oostenrijkse Parlement.

De Bouw

Parlementsgebouw van Oostenrijk in Wenen
Parlementsgebouw
Nadat de oude verdedigingsmuren rond de stad in het midden van de 19e eeuw werden afgebroken, werd een grote boulevard gecreëerd rond het historische centrum van Wenen. Weldra werden er talloze monumentale gebouwen opgetrokken langs de brede straat, die de naam Ringstrasse kreeg. Vijf van deze gebouwen werden ontworpen door Theofil von Hansen en het meest indrukwekkende van deze vijf is zonder twijfel het Parlament. Hansen studeerde architectuur in Athene en de Griekse invloed is duidelijk zichtbaar in zijn ontwerp voor het Oostenrijkse parlementsgebouw. De neo-klassieke architectuur is een duidelijke verwijzing naar het Oude Griekenland, de bakermat van de democratie.

Het Oostenrijkse Parlement

Centraal Portiek, Parlament
Centraal Portiek
Standbeeld Thukydides aan het parlementsgebouw in Wenen
Thukydides
Pallas-Athene Fontein aan het Parlament in Wenen
Pallas-Athene Fontein
Het parlementsgebouw werd gebouwd tussen 1874 en 1884 als zetel van de Reichsrat, het keizerlijke parlement dat het Oostenrijkse deel van de Oostenrijks-Hongaarse dubbelmonarchie vertegenwoordigde. Binnen in het gebouw zijn er twee grote vergaderzalen waarin oorspronkelijk de twee kamers van het keizerlijke parlement zetelden: het Herrenhaus (hogerhuis) en het Abgeordnetenhaus (lagerhuis). In 1918, na de val van het Habsburgse rijk, stichtten parlementariërs hier de Oostenrijkse Republiek. Tijdens de Tweede Wereldoorlog liep het gebouw zware schade op. De heropbouw werd afgerond in 1956. Tegenwoordig zetelen in het gebouw de Nationalrat en de Bundesrat.

Het Ontwerp

Het imponerende gebouw wordt gedomineerd door het centrale portiek met acht monumentale Corinthische zuilen. Sculpturen op het fronton tonen Frans Jozef die zijn onderdanen een grondwet toestaat.
Brede opritten leiden naar het portiek. Aan de voet van de opritten staan standbeelden van paardentemmers en op de balustrades staan acht standbeelden van historici uit de Oudheid: vier Griekse geschiedschrijvers zijn te zien op de linkse oprit en vier Romeinse geschiedschrijvers worden afgebeeld op de rechtse oprit.
Het gebouw is langs alle kanten versierd met nog meer standbeelden en friezen (in totaal meer dan honderd) en vier beeldengroepen van wagenmenners verfraaien het dak van het parlementsgebouw.

Pallas-Athene-Brunnen

Het Griekse thema wordt verder gezet met de Athenebrunnen, een monumentale fontein die vlak voor het Parlament staat. Het is genoemd naar de Griekse godin Pallas Athene - godin van de wijsheid - die afgebeeld wordt met een kolossaal standbeeld bovenop een gecanneleerde zuil.
Aan haar voeten staan twee vrouwelijke beelden die de wetgevende en uitvoerende machten van de staat vertegenwoordigen. Daaronder zijn er nog vier allegorische beelden van de vier belangrijkste rivieren in het Oostenrijks-Hongaarse rijk: de Donau, en de Inn aan de voorzijde en de Elbe en de Vlatava aan de achterkant. De fontein, die in 1902 werd ingehuldigd, werd gemaakt door de beeldhouwers Carl Kundmann, Josef Tautenhayn en Hugo Haerdtl.
2937
wenen
parlament