MuseumsQuartier

Het MuseumsQuartier (MQ) is een groot modern complex met museums en culturele instituten in Wenen. Achter de lange barokke fašade van de voormalige keizerlijke stallen bevinden zich musea met moderne kunst evenals een aantal culturele centra voor dans, kunst en architectuur.
Fischer von Erlach Vleugel in het MuseumsQuartier in Wenen, Oostenrijk
Fischer von Erlach Vleugel
Bezoekers die door een van de vele poorten van de Fischer von Erlach vleugel - de voormalige stallen - het MuseumsQuartier binnen wandelen, komen terecht op een groot binnenplein met twee opvallende moderne gebouwen ontworpen door het Weense architectenbureau Orner & Ortner.

De moderne kubussen, die met veel fanfare werden geopend in 2001 en onderdak bieden aan enkele musea van moderne kunst, contrasteren sterk met de stallen die in 1725 gebouwd werden. Het zorgt voor een verrassend succesvolle combinatie en het binnenplein zelf, dat de naam Haupthof draagt, is eveneens aantrekkelijk.

Leopold Museum, MQ
Leopold Museum
Twee van de bekendste instituten in het MuseumsQuartier, het Leopold Museum en het MUMOK, zijn gehuisvest in de twee opvallende moderne gebouwen. Andere culturele instellingen zijn verspreid over het uitgestrekte gerenoveerde stallencomplex.

Leopold Museum

De belangrijkste trekpleister in het MQ is het Leopold Museum dat zijn thuisbasis heeft in een grote witte kalkstenen kubus. De basis van de verzameling werd gelegd door Rudolf Leopold, die een indrukwekkend aantal werken van 19e en 20e eeuwse kunstenaars vergaarde. Hij was vooral een liefhebber van de werken van Weense kunstenaars zoals Klimt, Kokoschka en Schiele, wat resulteerde in de grootste verzameling werken van Egon Schiele ter wereld.

MUMOK

MUMOK, MuseumsQuartier
MUMOK
MUMOK - Museum Moderner Kunst Stiftung Ludwig Wien - is het belangrijkste museum van hedendaagse kunst in Oostenrijk, met een van de grootste verzamelingen ter wereld. Het is gehuisvest in een modern bouwwerk in donker grijsbasalt, gelegen tegenover het Leopold Museum. De grote - en regelmatig wisselende - verzameling wordt tentoongesteld over vijf verdiepingen, waarvan twee ondergronds.

Hoogtepunten zijn onder andere tentoonstellingen van de Wiener Aktionismus - een Weense kunststroming uit de jaren 1960 - en andere moderne kunststromingen zoals Fluxus, Nouveau Réalisme en Pop Art.

Meer Culturele instellingen

Er zijn zo'n 20 verschillende culturele instellingen verspreid over het uitgestrekte complex van het MuseumsQuartier, evenals een aantal restaurants, hippe museumcafé's en winkels. Een goed vertrekpunt is het bezoekerscentrum aan de Fischer von Erlach vleugel waar je een up to date
Halle E+G, MuseumsQuartier
Halle E+G
overzicht met alle activiteiten in de MQ kan verkrijgen.

Enkele van de instellingen zijn gericht op een specifiek doelpubliek, zoals het Quartier 21, waar tijdelijke tentoonstellingen gehouden worden met werken van opkomende kunstenaars. Andere tijdelijke tentoonstellingen worden gehouden in de Kunsthalle Wien, dat gespecialiseerd is in internationale kunstexhibities. In Halle E+G, de voormalige Winterreitschule, vinden nu concerten en shows plaats. Er is in het MQ ook een architecturaal centrum (Az W), een danscentrum (Tanzquartier), een museum voor kinderen (het ZOOM museum), een theater voor jongeren (Dschungel Wien) en zelfs een wiskundecentrum (math.space). Voor een overzicht van alles wat het MuseumsQuartier te bieden heeft kan je terecht op hun website
3468
wenen
museumsquartier