Freyung Passage

De Freyung Passage is een elegante 19e eeuwse winkelgalerij die gebouwd werd als onderdeel van het Ferstel paleis. De galerij, waarin vooral winkels met luxeartikels te vinden zijn, verbindt de Herrengasse met Freyung, een historisch driehoekig plein.

De galerij

Freyung Passage, Wenen
Freyung Passage
De Freyung Passage, die soms ook Ferstel Passage wordt genoemd, is een luxueuze winkelgalerij die in 1860 gebouwd werd door de Oostenrijkse architect Heinrich von Ferstel. In de met marmer beklede galerij versierd met pilasters en overdekt door een gewelfd plafond zijn een aantal winkels met luxegoederen gevestigd.
De galerij loopt langs een kleine binnenplaats overdekt met een hexagonale glazen koepel. De zes meter hoge fontein, die ook ontworpen werd door Heinrich von Herstel, staat pal in het midden van het pleintje. Bovenop de fontein staat een standbeeld van de Donaunixen (de waternimf van de Donau), die een vis in haar hand houdt.
Aan het einde van de jaren 1970 begon de galerij in verval te raken en er ontstond steeds meer leegstand. Na een grondige renovatie tijdens de jaren 1980 kwam de winkelgalerij weer tot leven en het is weer even prachtig als weleer.

Palais Ferstel

Het Ferstel paleis werd in 1856-1860 gebouwd voor de Oostenrijks-Hongaarse Nationale Bank. Ongebruikelijk voor die tijd werd het gebouw niet naar de eigenaar maar naar de architect genoemd, Heinrich von Ferstel.
Fontein in de Freyung Passage
Fontein
Deze Oostenrijkse architect, die ook de Votivkirche bouwde, was amper 27 jaar toen hij het paleisachtige kantoorgebouw ontwierp. Ondanks de Italiaanse stijl van het gebouw past het prima in de omgeving.
Palais Ferstel was niet enkel de thuisbasis van de nationale bank maar het bood ook onderdak aan de Weense beurs tot dat deze in 1877 naar een eigen beursgebouw aan de Ringstrasse verhuisde.

Café Central

Het paleis staat vooral bekend vanwege de Freyung Passage, een winkelgalerij die recht door het gebouw loopt, en als lokatie van het beroemdste koffiehuis van Wenen, Café Central.
In de 19e eeuw was dit de favoriete ontmoetingsplaats van de leden van de Jung-Wien (Jong Wenen), een literaire groepering. Het was ook de stamplaats van een aantal opmerkelijke socialistische figuren; Trotski was hier ondermeer een vaak geziene gast. In 1986 werd het prachtige interieur van het koffiehuis gerenoveerd en het koffiehuis is nu bijzonder populair bij toeristen.
3428
wenen
freyungpassage