Freyung

Freyung, een klein plein in het historische centrum van Wenen, dankt zijn naam aan het Schottenstift klooster waar vluchtelingen konden ontsnappen aan het rechtsgebied van de Habsburgse heersers en waar ze zodoende vrij (frey) waren.
Tegenover de Schottenkirche - de kloosterkerk - wordt het plein begrensd door verscheidene paleizen. In het midden van het plein staat de Austriabrunnen, een 19e eeuwse fontein.
Freyung, Wenen
Freyung

Een toevluchtsoord voor vluchtelingen

In 1155 stichtten Ierse monniken de Schottenstift (Schots klooster) op vraag van hertog Hendrik II Jasomirgott. Het was een belangrijke halte voor vele kruisvaarders op weg naar het Heilige Land. Indertijd stond Ierland bekend onder de naam 'Scotia Maior', vandaar de naam van het klooster en tevens de naam van de wijk, Schottenviertel.
De benediktijnse monniken hadden ook hun aandeel in de benaming van het plein. Eerst werd het 'Bei den Schotten' genoemd (bij de Schotten) en de huidige naam is afkomstig van het oud-Duitse woord Frey, wat vrij betekent. Jasomirgott had het klooster asielrecht gegeven en mensen die op vlucht waren voor het gerecht waren hier veilig, vandaar de naam. Aan het einde van de 18e eeuw ontnam keizerin Maria Theresia het klooster deze rechten.

Austriabrunnen

Austriabrunnen op het Freyung plein
Austriabrunnen
De fontein in het midden van Freyung draagt de naam Austriabrunnen (Oostenrijk fontein). De fontein werd ontworpen door de Duitse beeldhouwer Ludwig Schwanthaler en hier geplaatst in 1846. De standbeelden boven het bassin zijn allegorische representaties van de vier belangrijkste rivieren van het Habsburgse rijk: de Elbe, de Vistula, de Donau en de Po. Het standbeeld bovenaan de fontein symboliseert Oostenrijk.

Schottenstift

Het Schottenstift complex, inclusief de kerk - de Schottenkirche - werd oorspronkelijk gebouwd tussen 1155 en 1200 en lag net buiten de stadswallen. Er rest nog weinig van dit bouwwerk in Romaanse stijl aangezien het klooster over de eeuwen heen geregeld werd uitbreid en heropgebouwd. Het huidige barokke aanzien is het resultaat van een 17e eeuwse uitbreiding.
Schottenkirche, Freyung
Schottenkirche
Een deel van de kunstwerken van het klooster zijn te bezichtigen in het Museum im Schottenstift, net rechts van de kerk. Hier kan je het 15e eeuwse altaarstuk bewonderen, dat gemaakt werd voor de Schottenkirche.

Paleizen

Rond Freyung staan verscheidene paleizen. Op huisnr 3 staat een van de oudste paleizen in Wenen, het Palais Porcia. Er vlak naast ligt het Palais Kinsky, dat in 1713-1716 gebouwd werd naar een ontwerp van Johann Lukas von Hildebrandt. Recht tegenover de Schottenkirche staat Palais Harrach, dat gebouwd werd in 1690. Ernaast ligt het meest bekende paleis aan het plein, het Ferstel paleis, dat in 1860 gebouwd werd naar een ontwerp van Heinrich von Ferstel. Het is vooral bekend om het Café Central, een populair koffiehuis, dat in het paleis gevestig is, en de Freyung Passage, een mooie winkelgalerij die door het paleis loopt.
Ook vermeldenswaardig is de ingang van het Kunstforum, een ontwerp van de Weense architect Gustav Peichl. Het is versierd met een gouden bol, een symbool dat vaak gebruikt wordt om de macht van de Habsburgse monarchie voor te stellen. In het Kunstforum worden vaak uitstekende kunstexposities georganiseerd.
3695
wenen
freyung