Burggarten

Paleistuin
De Burggarten is een voormalige paleistuin, gelegen vlak aan de Hofburg, het keizerlijk paleis van de Habsburgse monarchen. Tegenwoordig is het een aangenaam publiek park met een aantal standbeelden en een elegant Jugendstil palmenhuis.

Geschiedenis

Burggarten, Wenen
Burggarten
Aan het begin van de 19e eeuw, in een periode dat de meeste steden in Europa de Middeleeuwse stadsverdedigingen reeds hadden afgebroken, werd Wenen nog steeds omringd door een verdedigingsmuur. De muur bleek waardeloos te zijn in het tegenhouden van de troepen van Napoleon, die de stad bezette. In 1809, toen Napoleon Wenen verliet, liet hij grote delen van de verdedigingsmuur afbreken.
Hierdoor kwam er ruimte vrij rond de Hofburg, en een deel ervan werd gebruikt om een private paleistuin aan te leggen, de Burggarten. De tuin werd aangelegd in een informele Engelse landschapsstijl. In 1918, na de val van het Habsburgse keizerrijk, werd het park geopend voor het publiek.

Monumenten

Mozart denkmal in de Burggarten in Wenen
Mozart Denkmal
Er staan verscheidene monumenten in het park, ondermeer een fontein met een standbeeld dat Hercules uitbeeldt die vecht met een leeuw. Het 18e eeuwse beeld werd in 1948 in het centrum van de vijver van de Burggarten geplaatst. Het eerder somber uitziende beeld van keizer Frans Jozef I werd in 1904 gemaakt en staat sinds 1957 op zijn huidige plaats in de Burggarten. Een meer klassiek ruiterstandbeeld toont keizer Frans I, gemaal van keizerin Maria-Theresia.
Het meest gefotografeerde beeld in de Burggarten is ongetwijfeld dat van het Mozart Denkmal, dat in 1896 gemaakt werd door de Oostenrijkse beeldhouwer Viktor Tilgner. Het monument werd oorspronkelijk opgericht op de Augustinerplatz maar het werd in 1953 naar de Burggarten verplaatst. Het toont Mozart staande op een sokkel en omringd door putti en muzikale instrumenten. Reliëfs verwijzen naar een beroemde opera van Mozart, Don Giovanni.

Palmenhaus

Palmenhaus, Burggarten
Palmenhaus
De Burggarten wordt langs de noordzijde begrensd door het Palmenhaus, een prachtig glazen palmenhuis dat ontworpen werd door Friedrich Ohmann in de Jugendstil stijl (gelijkaardig aan Art Nouveau). Het bouwwerk bestaat uit een ijzeren geraamte met veel glas en werd gebouwd tussen 1901 en 1907 als serre. Tegenwoordig herbergt het centrale gedeelte een populair café. In het linkerdeel van het Palmenhaus bevindt zich het Schmettlerlinghaus, een vlindertuin waar je tropische vlinders en zelfs vleermuizen te zien krijgt.
3419
wenen
burggarten