World War II Memorial

Het nationale monument ter ere van de 16 miljoen soldaten die dienst deden bij het Amerikaanse leger ten tijde van de Tweede Wereldoorlog - waarbij 400,000 Amerikanen omkwamen op een totaal van 70,000,000 slachtoffers - is een van de nieuwste monumenten in Washington.
Het nationale World War II Memorial werd ingehuldigd in mei 2004. Het is gelegen tussen twee van de bekendste monumenten in Washington, het Washington Monument en het Lincoln Memorial.
Ontwerp van het monument
World War II Memorial seen from Washington Monument
The Memorial seen from
Washington Monument
In 2001 werd een wedstrijd georganiseerd om te bepalen wie het nieuwe monument zou mogen ontwerpen. De winnaar was Friedrich St. Florian, een architect uit Providence, R.I. Florian werd de hoofdontwerper van het monument en kreeg de hulp van een team waaronder beeldhouwer Ray Kaskey en steenhouwer Nick Benson. Zowat het hele bedrag dat nodig was voor de bouw van het W.O. II monument is afkomstig van privé-schenkingen. Er werd meer dan 197 miljoen dollar ingezameld bovenop 16 miljoen dollar die geschonken werd door de overheid.
Het monument
World War II Monument, Washington
In vergelijking met vele andere monumenten in Washington is de omvang van het World War II Memorial enorm. Het is gelegen op een stuk grasland ter grootte van drie hectare en is ongeveer 103 meter lang en 73 meter breed.

Het monument bestaat uit 56 identieke witte zuilen die in twee halve cirkels staan opgesteld rond een centraal plein. Op elke zuil staat de naam van een van de 48 staten die tijdens de Tweede Wereldoorlog deel uitmaakten van de Verenigde Staten. Er zijn ook zuilen voor de huidige staten Alaska en Hawaii evenals voor Puerto Rico, Guam, de Filippijnen, Amerikaans Samoa en de Amerikaanse Maagdeneilanden. Aan de zuilen zijn lauwerkransen van graniet en brons bevestigd, ontworpen door Ray Kaskey.

World War II Memorial's central fountain, rainbow pool
Rainbow Pool
Aan de noordelijke zijde van het monument staat een boog die gewijd is aan de gevechten die gevoerd werden op de Atlantische Oceaan terwijl de andere zijde de inscriptie ‘Pacific’ draagt, verwijzend naar de gevechten in de Stille Oceaan. Kaskey ontwierp de lauwerkransen en bronzen arenden onder de bogen evenals de 24 bas-reliëfs die niet enkel specifieke veldslagen uitbeelden maar die ook de oorlogsinspanningen op het thuisfront tonen met titels als ‘scheepsbouw’ en ‘vrouwen in het leger’.

In het centrum van het plein ligt de ‘Rainbow Pool’ (regenboog vijver) waarin een reeks fonteinen in een cirkel staan. Aan de ingang van het monument staan vlaggemasten en op granieten muren zijn de emblemen van de diverse korpsen van het leger bevestigd. De drie meter hoge Freedom Wall, versierd met 4.043 gouden sterren, herdenkt de slachtoffers van de oorlog, waarbij elke ster staat voor 100 Amerikaanse soldaten die omkwamen.
639
washington
wwiimemorial