Witte Huis

White House
Het Witte Huis is de officiële residentie geweest van elke president van de Verenigde Staten met uitzondering van George Washington, de eerste president. Het statige huis dat aan het einde van de 19e eeuw werd gebouwd werd oorspronkelijk President’s Palace genoemd.
Witte Huis

Het Witte Huis ligt in de buurt van de National Mall. De plek werd in 1790 uitgekozen door president George Washington en Pierre l’Enfant, die het masterplan voor de nieuwe hoofdstad uitwerkte. Ondertussen verbleef de president in het President’s House in de tijdelijke hoofdstad Philadelphia.
Ontwerp
Er werd een werdstrijd uitgeschreven om het nieuwe President’s House te ontwerpen. Negen architecten schreven zich in voor de wedstrijd, waaruit James Hoban, een architect van Ierse afkomst werd gekozen.
Witte Huis, Washington
Het Witte Huis
Zijn neo-klassiek ontwerp is vermoedelijk gebaseerd op het Leinster House in Dublin.
Bouw
In 1792 werd met de bouw van het Witte Huis begonnen, en in 1800, toen het bijna voltooid was, verhuisde president John Adams naar het nieuwe gebouw. Sindien heeft elke president in het Witte Huis gewoond.

In 1814 vielen Britse Troepen de onverdedigde stad binnen en deden verscheidene gebouwen - waaronder het parlementsgebouw, het ministerie van Financiën, ministerie van Oorlog en het Witte Huis - in vlammen opgaan. President Madison besloot om alles herop te bouwen. James Hoban zelf nam de leiding bij de herbouw van het Witte Huis, waarvan enkel de buitenmuren nog recht stonden.
De naam
De meesten Amerikanen lijken te denken dat het gebouw pas wit geverfd werd na de herbouw in 1817 maar reeds in 1789 was de gevel van het gebouw wit dankzij een laag witkalk die ter bescherming werd aangebracht.
Het Witte Huis 's nachts
Het Witte Huis 's nachts
Oorspronkelijk had het gebouw wel een andere naam: het werd eerst ‘President’s Palace’ genoemd, en soms ook ‘President’s House’ of ‘Executive Mansion’. Al snel kreeg het echter de bijnaam ‘Witte Huis’ en in 1901 maakte president Theodore Roosevelt deze naam officiëel.
Oval Office
Het gebouw werd verscheidene keren uitgebreid en aangepast. De belangrijkste uitbreidingen waren de toevoeging van de East Wing (oostelijke vleugel) en de West Wing (westelijke vleugel). Deze laatste bevat het beroemde ‘Oval Office’ (ovalen kantoor), het belangrijkste kantoor van de president. De kamer werd ontworpen naar het voorbeeld van de ‘Blue Room’, een ovalen kamer in het centrum van het Witte Huis. In totaal bevat het gebouw 132 kamers waarvan sommige kunnen bezocht worden tijdens een rondleiding (sinds September 2001 enkel voor Amerikanen). Hierbij worden onder andere de Green Room, de Blue Room, de Red Room en de State Dining room bezocht.
Tuin
De tuin rond het Witte Huis werd voor het eerst aangeplant door John Adams. Het werd later door heel wat presidenten en first ladies heringericht. Het beroemdste deel van de tuin werd in 1913 aangelegd door Ellen Wilson, vrouw van president Woodrow Wilson. Zij was verantwoordelijk voor de rozentuin, die later vaak gebruikt werd als locatie van officiële ceremonies ten tijde van president Kennedy. De tuin ligt vlak aan de Oval Office.
627
washington
wittehuis