Vietnam Memorial

Het Vietnam Veterans Memorial eert de gesneuvelden die vochten in de Vietnam oorlog. Het belangrijkste deel van het monument is ‘The Wall’, een sobere granieten muur. Toen het ontwerp onthuld werd was het erg controversieel.
Vietnam Memorial
Vietnam Memorial
De muur in de vorm van een V is gelegen in de Constitution Gardens. Het ene uiteinde van de muur wijst naar het Washington Monument terwijl het andere naar het naburige Lincoln Memorial wijst.
Ontwerp wedstrijd
De bouw van een monument werd in 1980 door het Amerikaanse congres goedgekeurd als gevolg van campagnes gevoerd door Vietnam veteranen. Het project werd gefinancierd door een privéfonds. Voor het ontwerp werd een nationale wedstrijd uitgeschreven. Een van de 1421 ontwerpen die werden ingediend was van Maya Ying Lin, een 20-jarige studente aan de Yale universiteit. Haar ontwerp was het resultaat van een schoolopdracht. Ze kreeg slechts een score ‘B’ voor haar werk op school,
De muur van het Vietnam Memorial
De Muur
maar een panel van architecten en beeldhouwers koos unaniem voor haar ontwerp.
De Muur
Het ontwerp van Lin was erg eenvoudig: twee zwarte driehoekige granieten muren werden verzonken in de grond met een hoek van 125 graden. Elke muur is 76 meter lang. Beide muren starten op een hoogte van 20 cm en raken elkaar op hun hoogste punt waar de muren 3 meter hoog zijn. In de muren staan de namen van meer dan 58.000 personen gegrift die omkwamen tijdens de Vietnamoorlog of die nog steeds vermist zijn. Een diamant naast de naam geeft aan dat de persoon gedood werd, een kruis geeft aan dat de persoon vermist is. Als een lichaam geïdentificeerd werd is het kruis omcirkeld.
Controverse
Detail van de muur van het Vietnam Veterans Memorial in Washington
Detail van de muur
Het sobere ontwerp van het monument, een litteken in de aarde, was erg controversieel. Een aantal Vietnamveteranen was gekant tegen het ontwerp dat geen standbeelden of Amerikaanse vlag bevat. Om de criticasters de mond te snoeren werd in 1984 een groep standbeelden opgericht naast het Vietnam Memorial, twee jaar na de inhuldiging van de muur.
Na verloop van tijd begon men de symboliek van de muur beter te begrijpen. De kloof in de aarde symboliseert het land verdeeld over de Vietnamoorlog, terwijl de eindeloos lijkende lijst van namen de vele opofferingen die gemaakt werden tijdens de oorlog beter weergeeft dan eender welk traditioneel monument gedaan kon hebben.
In 1993 werd er nog een ander standbeeld toegevoegd dat drie vrouwen en een gewonde soldaat toont. Het eert de vrouwen die dienst deden in de Vietnamoorlog.
625
washington
vietnammemorial