Union Station

Union Station is het belangrijkste station in Washington. Het werd tussen 1907 en 1908 gebouwd als de nieuwe terminus voor de Baltimore & Ohio en Pennsylvania Railroads. Het gebouw zou gedurende 40 jaar de belangrijkste toegangspoort naar Washington zijn.
Union Station, Washington

Beaux-Arts Ontwerp
Daniel Burnham, een befaamde architect uit Chicago ontwierp een prachtig groots gebouw in Beaux-Arts stijl, een neo-klassieke stijl die erg populair was in de Verenigde Staten sinds de Wereldtentoonstelling van 1893 in Chicago.
Interieur van het Union Station, Washington DC
Interieur
Het gebouw heeft een indrukwekkende lengte van 183 meter, en het was lang het grootste station ter wereld. De centrale bogen, gebaseerd op de Boog van Constantijn in Rome, leiden naar de grote hal met een 29 meter hoog tongewelf. Het van cassettes voorziene plafond werd bekleed met bladgoud. Er werden ook nog heel wat andere dure materialen gebruikt zoals graniet en marmer, wat leidde tot een enorme kost van 125 miljoen dollar.
De hoogdagen van het station
Tijdens de hoogdagen was het station het belangrijkste verkeersknooppunt in Washington, meer dan 100,000 passagiers namen hier dagelijks de trein. Het station had zelfs een presidentiŽle suite die voor het eerst in 1909 gebruikt werd door president Taft. De laatste van de 17 presidenten die van de suite gebruik maakten was president Eisenhouwer.
Achteruitgang
Tijdens de jaren 1950, toen de luchtvaart meer en meer aan belang won, begon het aantal passagiers af te nemen en het spoorwegstation werd te groot. Een poging in de jaren 1970 om het om te vormen tot een informatiecentrum voor bezoekers faalde.
Union Station, Washington DC
Union Station
Tegen die tijd was de staat van het gebouw zo achteruit gegaan dat delen van het dak begonnen in te zakken. Het Amerikaanse congres en de spoorweg-autoriteiten debatteerden over het al dan niet afbreken of renoveren van het gebouw. Gelukkig besloot men in 1981 om een joint venture op te zetten die als doel had het gebouw te restaureren.
Heropening
Het duurde tot 1988 vooraleer Union Station heropende. Naast de functie van spoorwegstation werd het nu ook een populaire plaats om te winkelen of eten dankzij een grote food court en meer dan 100 winkels.
623
washington
unionstation