Smithsonian Castle

Het Smithsonian is een instituut dat een hele reeks musea in Washington D.C. beheert, verspreid over een groot aantal gebouwen. Oorspronkelijk werd de collectie van het Smithsonian Institution getoond in een kasteel-achtig gebouw, gekend als Smithsonian Castle.
Smithsonian Castle, Washington
Smithsonian Castle
Smithsonian Institution
Tegenwoordig is de collectie van het Smithsonian Institution verspreid over maar liefst 16 musea, en het duurt dagen om de miljoenen kunstwerken en andere objecten te bezichtigen.

Het kroonjuweel van het Smithsonian is het eerste gebouw van het instituut, het Smithsonian Castle, een groots gebouw uit 1855 waarin tegenwoordig de administratieve diensten van de Smithsonian Institution gevestigd zijn.
Het gebouw
Smithsonian Castle
Smithsonian Castle werd ontworpen door een van de meest geroemde architecten uit de tijd, James Renwick, Jr., die ook verantwoordelijk was voor de St. Patrick’s Cathedral in New York en de kunstgalerij met dezelfde naam - Renwick Gallery - in Washington, waar Amerikaanse kunst wordt getoond.

Het ontwerp van het gebouw is neo-Normandisch en wordt omschreven als een 12e eeuwse combinatie van laat Romaanse en vroeg Gotische motieven. De bruin-rode kleur van het gebouw is afkomstig van de rode zandsteen uit Maryland die gebruikt werd voor de constructie van het spectaculaire bouwwerk.

Smithsonian Castle
Toen het voltooid was huisvestte het kasteel kantoren, een leeszaal, een bibliotheek, een chemisch laboratorium, een laboratorium voor natuurwetenschappen, een kunstgalerij, een wetenschapsmuseum en archieven. Het duurde nog tot de jaren 1960 vooraleer het museum zou uitbreiden buiten dit gebouw.
Renovatie
Amper een decennium nadat het bouwwerk voltooid was werd het Smithsonian Castle gedeeltelijk vernield door een brand, waarbij de bovenste verdieping en noordelijke en zuidelijke torens in vlammen opgingen. Twintig jaar later werd de oostvleugel vuurbestendig gemaakt en extra kantoren werden toegevoegd.
Crypte
De eerste secretaris van het Smithsonian, Joseph Henry, leefde zelf met zijn familie in dit indrukwekkende gebouw. Aan het kasteel staat een standbeeld van Henry en in de crypte ligt de oprichter van het Smithsonian, James Smithson, begraven. James Smithson was een Britse chemicus die bij zijn overlijden in 1829 zijn bezittingen schonk aan de Verenigde Staten. Met het geld werd het Smithsonian Institution opgericht.
Informatiecentrum
Het kasteel is nu het hoofdkantoor van het Smithsonian Institution en is een goede plek om te starten indien je een van de vele musea van het instituut wil bezoeken aangezien hier het infocentrum gehuisvest is. Je kan hier kaarten en brochures verkrijgen en er is ook een videopresentatie die een overzicht van de musea geeft. Geďnteresseerden kunnen er ook informeren naar rondleidingen door het kasteel.
621
washington
smithsoniancastle