National Portrait Gallery

Het National Portrait Gallery heeft een grote verzameling portretten van belangrijke Amerikaanse persoonlijkheden waaronder niet enkel presidenten maar ook figuren als Robert E. Lee (generaal van het zuidelijke leger tijdens de burgeroorlog) en Benjamin Franklin.
Het gebouw
US Patent Office Building, Washington DC
US Patent Office Building
Interieur van het National Portrait Gallery, Washington
Museum Interieur
Het National Portrait Gallery, onderdeel van het Smithsonian Institution, is gehuisvest in een 19e eeuws gebouw oorspronkelijk bedoeld als kantoorgebouw voor het U.S. Patent office. Het gebouw wordt gebruikt door zowel het National Portrait Gallery als een ander Museum van de Smithsonian, nl. het American Art Museum.

Ook al heeft het gebouw tijdens de afgelopen honderd jaar heel wat veranderingen ondergaan, toch wordt het nog steeds beschouwd als een van de beste voorbeelden van de zogenaamde ‘Greek Revival’ architectuur - geďnspireerd door Griekse tempels - van de Verenigde Staten. Het duurde zo’n 30 jaar om het gebouw te voltooien, van 1836 tot 1867. Het gebouw werd verscheidene keren gerenoveerd, voor het eerst tussen 1958 en 1968 en later tussen 2000 en 2006. Bij deze laatste renovatie werd het binnenplein overdekt met een moderne glazen overkapping.
De collectie
Hall of Presidents, National Portrait Gallery, Washington
Hall of Presidents
Het museum heeft een uitgebreide verzameling met zo’n 20.000 portretten. Er zijn zowel schilderijen als foto’s en tekeningen te zien. De verzameling is een soort van catalogus van Amerikanen die een impact hadden op hun land of de cultuur.
De bekendste exhibitie is 'America’s Presidents', dat onder andere een beroemd portret van George Washington - de eerste president van de Verenigde Staten - toont, geschilderd door Gilbert Stuart. Recentelijk voegde het museum ook een modern portret van president Obama, het zogenaamde ‘Hope’ portret -
Benjamin Franklin, National Portrait Gallery, Washington DC
Benjamin Franklin
in 2008 gemaakt door de Amerikaanse kunstenaar Shepard Fairey - aan de verzameling toe.

Het museum bezit ook een grote afdeling met portretten uit de tijd van het koloniale Amerika, de tijd van de Amerikaanse revolutie en de Amerikaanse Burgeroorlog met portretten van prominente figuren zoals Robert E. Lee en Ulysses S. Grant.

Andere permanente tentoonstellingen bevatten galerijen zoals ‘Twentieth Century Americans’, dat hedendaagse portretten toont, en ‘Champions’, een galerij met portretten van sportfiguren die een grote impact hadden op het land. ‘Bravo’ toont muzikanten uit de vroege 20e eeuw tot nu.
1810
washington
portraitgallery