Pentagon

Het Pentagon is het hoofdkwartier van het Ministerie van Defensie van de Verenigde Staten. Er werken meer dan 23.000 personen, zowel militairen als burgers. Het was bij de inhuldiging met ruime voorsprong het grootste gebouw ter wereld.
Pentagon
Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog was het Amerikaanse Ministerie van Defensie verspreid over 17 verschillende gebouwen. Om de efficiŽntie te verhogen en het probleem van de overbevolking van het ministerie op te lossen keurde het parlement in 1941 een plan goed om een grote centrale faciliteit te bouwen die de kantoren van het grondleger, de marine en de luchtmacht en 14 andere agentschappen samen zou brengen in ťťn groot gebouw.
Constructie en ontwerp
De bouw werd aangevat op 11 September 1941 op een groot stuk grond aan de overkant van de Potomac rivier, in Arlington, Virginia. Ingenieurs van het leger baggerden 380.000 ton zand en grind uit de rivier om er versterkt beton van te maken voor het enorme bouwwerk.

Het ontwerp was eenvoudig maar efficiŽnt: een 2 hectare groot centraal plein wordt omringd door vijf pentagonale ringen. De vijf verschillende delen die de pentagonale vorm creŽren werden een voor een gebouwd en zodra een stuk afgewerkt was werd het in gebruik genomen. De eerste gebruikers van het Pentagon verhuisden in april 1942 en het gebouw was in januari 1943 voltooid.
Het grootste gebouw ter wereld
In amper 16 maanden had men een enorm gebouw neergeplant met een vloeroppervlakte van 610.000 vierkante meter, indertijd veruit het grootste ter wereld. Het was bijna twee keer zo groot als het grootste kantoorgebouw uit die tijd, Merchandise Mart in Chicago en het had drie keer zoveel kantooroppervlakte als het Empire State Building in New York, indertijd het hoogste gebouw ter wereld. Het Pentagon heeft 28 kilometer gangen verspreid over vijf verdiepingen. Dankzij de efficiŽnte structuur duurt het nooit meer dan zeven minuten om van een bepaald punt naar eender welk ander punt in het gebouw te stappen.
Rondleidingen
Er werden vroeger elk uur geleide rondleidingen gegeven door geuniformeerde militairen, maar sinds de aanslag op 11 september 2001 worden nu enkel rondleidingen gegeven aan inwoners van de Verenigde Staten. Voor meer informatie kan je altijd terecht op de website van het Pentagon.
620
washington
pentagon