US Navy Memorial

Het Navy Memorial in Washington is een eerbetoon aan al diegenen die dienst deden bij de Amerikaanse zeemacht en andere maritieme diensten. Het bekendste deel van het monument is het standbeeld van een matroos, gekend als de ‘Lone Sailor’.
Het monument
Lone Sailor Standbeeld, US Navy Memorial, Washington
Lone Sailor Standbeeld
Het U.S. Navy Memorial werd ingehuldigd in 1987 en was het resultaat van een reeds honderd jaar oud plan om een monument op te richten voor deze divisie van het Amerikaanse leger.

Het monument werd voor het eerst voorgesteld door Pierre l’Enfant, de Franse architect die verantwoordelijk was voor de planning van de stad Washington. Uiteindelijk duurde het tot 1977 vooraleer het plan terug werd opgediept door admiraal Arleigh Burke. Burke en verscheidene van zijn collega’s vormden een commissie om ideeën te vergaren en uiteindelijk een monument op te richten. Het Amerikaanse parlement keurde het project in 1980 goed en de bouw ervan begon vijf jaar later aan Market Square, een plein aan Pennsylvania Avenue dat nu gekend staat als het Navy Memorial Plaza.
Lone Sailor Standbeeld
US Navy Memorial, Washington
Navy Memorial Plaza
Bas-reliëfs, US Navy Memorial, Washington
Bas-reliëfs
Het standbeeld van een eenzame matroos is het meest herkenbare deel van het grote monument, dat het hele plein in beslag neemt. Het standbeeld werd in 1990 gemaakt door de beeldhouwer Stanley Bleifield en eert de soldaten die in dienst waren bij de U.S. Navy, de Amerikaanse zeemacht. De matroos staat op een grote kaart van de wereld, die de ‘granieten zee’ wordt genoemd aangezien de oceanen in graniet worden uitgebeeld.

Twee fonteinen staan langs de ‘zee’ en eren niet enkel de Amerikaanse zeemacht maar alle zeemachten uit de hele wereld. Naast de fonteinen zijn 26 bas-reliëfs die een aantal evenementen en personen gerelateerd aan de zeemacht uitbeelden.
Het Naval Heritage Center, gelegen aan het plein, heeft afwisselende tentoonstellingen over de U.S. Navy en een theater waar verscheidene keren per dag korte films worden getoond; de ene heet ‘At Sea’ en de andere ‘A Day in the Life of the Blue Angels’.
815
washington
navymemorial