National Zoological Park

Nationaal Zoölogisch Park
Het National Zoological Park werd in 1889 door het Amerikaanse congres opgericht. Een jaar later werd het onderdeel van het Smithsonian Instituut, waardoor de zoo nu gratis te bezoeken is. Je vindt hier heel wat exotische dieren zoals olifanten, reuzenpanda’s en oerang-oetans.
Geschiedenis van de zoo
Leeuwenstandbeeld, Washington National Zoological Park
Leeuwenstandbeeld
Leeuwin, National Zoological Park, Washington
Leeuwin
De zoo, die gelegen is op een terrein van 66 hectare in het noordwesten van Washington werd ontworpen door Samuel Langley, de derde secretaris van het Smithsonian, William Temple Hornaday, conservator en hoofd van de afdeling gewervelde dieren van de Smithsonian en tenslotte Frederick Law Olmsted, de meest beroemde landschapsontwerper van zijn tijd, verantwoordelijk voor Central Park in New York naast heel wat andere parken.

Het doel van de zoo was niet enkel het publiek te laten kennis maken met dieren die ze anders niet zouden kunnen zien, maar ook om als toevluchtsoord te dienen voor wilde dieren op het Amerikaanse continent die aan een snel tempo werden uitgeroeid zoals de bizon.

Tijdens de eerste 50 jaar van het bestaan van de zoo concentreerde men zich op het tonen van zoveel mogelijk verschillende dieren. Tegen de jaren 1950 begon men zich echter steeds meer bezig te houden met het kweken van bedreigde diersoorten. In 1975 richtte het Smithsonian hiervoor een 1300 hectare groot reservaat op in Virginia.

Reuzenpanda, National Zoological Park, Washington
Reuzenpanda
Gorilla in de National Zoo in Washington
Gorilla
Rond dezelfde tijd werd de zoo van Washington de thuis van wat de meest beroemde inwoners zouden worden: twee reuzenpanda’s uit China die Hsing-Hsing en Ling-Ling genoemd werden. Deze panda’s zijn er nu niet meer maar de zoo heeft nog steeds een heel aantal reuzenpanda’s die erg populair zijn bij het publiek.
De dieren
Krokodil, Washington zoo
Krokodil
Het Nationaal Zoölogisch Park biedt tegenwoordig plaats aan zo’n 2.000 dieren waaronder 400 verschillende diersoorten uit de hele wereld. De zoo trekt jaarlijks zo’n 2 miljoen bezoekers aan en het mooiste van al is dat het evenals alle musea die deel uitmaken van het Smithsonian instituut volledig gratis is.

De zoo is ingedeeld in verschillende habitats met zones die namen hebben als Amazonia, Afrikaanse Savanne en Noord Amerika. Er zijn ook secties met apen, vogels, reptielen en amfibieën, kleine zoogdieren, ongewervelden en een speciale zone voor kinderen. Enkele van de meest opmerkelijke dieren die je in de zoo kan bekijken zijn reuzenpanda’s, jachtluipaarden, olifanten, oerang-oetans, gorilla’s, wolven, tijgers, arenden, octopussen en beren.
Activiteiten
Op gezette tijdstippen zijn er heel wat activiteiten te zien zoals het baden van olifanten, het voederen van otters, arenden, beren en reuzen octopussen. Er zijn ook trainingen van olifanten en zeeleeuwen naast nog een aantal andere sessies. Je moet zeker ook de oerang-oetans in de gaten houden aangezien ze over de hoofden van de bezoekers heen kunnen slingeren van de ‘Think Tank’ naar het ‘Great Ape House’ via de zogenaamde O-line, een systeem van kabels die de twee gebouwen op een hoogte van 15 meter met elkaar verbindt via acht torens.
804
washington
nationalzoo