National Mall

De National Mall, die meestal gewoon de ‘Mall’ wordt genoemd, is een langgerekte strook grasland die langs beide zijden begrensd wordt door musea en monumenten. De Mall heeft een lengte van 3 km gaande van het Capitool in het oosten tot het Lincoln Memorial in het westen.
National Mall gezien vanaf het Washington Monument
National Mall
Langs de Mall liggen een aantal van de meest populaire musea van Washington zoals het National Gallery of Art, het National Museum of Natural History en het National Air and Space Museum.
De visie van Pierre l’Enfant
De Mall was oorspronkelijk gepland door de Franse ingenieur en stadsplanner Pierre Charles l’Enfant als een grootse, 2km lange boulevard geflankeerd door huizen in Parijse stijl. Het plan werd nooit op die manier uitgevoerd en in de 19e eeuw was de open ruimte niet veel meer dan een modderig veld dat gebruikt werd voor markten en de tentoonstelling wan exotische dieren. Tot aan de opening van het Union Station in 1908 lag hier ook een treinstation en liep er een spoorweg door het veld.
Het plan van 1902
In 1902 duidde de McMillan commissie - opgericht voor de verbetering van de parken in de omgeving van Washington - de Mall aan als een groene strook waarlangs enkel musea en wetenschappelijke gebouwen mochten aangelegd worden. De groene strook, gelegen tussen het Capitool en het Washington Monument, werd langs beide zijden omzoomd door olmen, bomen die reeds op het domein van het Capitool aangeplant waren. Langs beide zijden van de groene strook werden parkachtige lanen aangelegd. Het gebied ten westen van het Washington Monument werd ingepland als een groen gebied met een centrale lange vijver eindigend aan het Lincoln Memorial, die toen nog in de ontwerpfase was.

The National Mall
Zicht op het Capitool
De inrichting van de Mall zorgde voor een centrale as van musea, monumenten en gedenktekens. Het oostelijke deel tussen het Ulysses S. Grant Memorial en het Washington Monument wordt aanzien als de ‘echte’ Mall. Hier staan zowat alle grote musea. Aan de westkant liggen de Constitution Gardens, waarin heel wat monumenten staan.
Bezienswaardigheden
Hieronder een overzicht van de belangrijkste bezienswaardigheden aan de Mall, van het oosten naar het westen: Aan het Tidal Basin - een inham aan het Lincoln Memorial - liggen verder het Jefferson Memorial en Franklin D. Roosevelt Memorial.
616
washington
nationalmall