National Cathedral

Nationale Kathedraal
Door de klassiek gotische stijl van de National Cathedral in Washington lijkt het alsof deze prachtige kathedraal gebouwd werd in Europa tijdens de Middeleeuwen. Desondanks is dit een relatief recent gebouw, het werd pas in 1990 voltooid.
National Cathedral, Washington
National Cathedral
Reeds in 1792 voorzag de stadsplanner Pierre l’Enfant de bouw van een grote nationale kerk op de plaats die nu ingenomen wordt door het National Portrait Gallery. Een eeuw later, in 1893, gaf het Amerikaanse congres de toestemming aan een protestantse organisatie om een kathedraal te bouwen. In 1896 koos men een 23 hectare groot perceel gelegen bovenop de heuvel Saint Albans uit voor de bouw van de nieuwe kathedraal.
Constructie
Washington National Cathedral
De bouw ging van start in 1907 maar werd onderbroken door de Eerste Wereldoorlog. Toen de constructie opnieuw werd aangevat waren de oorspronkelijke architecten Frederick Bodley en Henry Vaughan overleden.

Van 1921 tot aan zijn dood in 1972 nam de Amerikaanse architect Philip Hubert Frohman de leiding van het project over. Hij wordt aanzien als de belangrijkste architect van de kathedraal. De bouw werd ook tijdens de Tweede Wereldoorlog onderbroken en nogmaals in 1977 toen de organisatie die geld inzamelde voor de bouw van de kerk budgettaire problemen kreeg. Tegen die tijd waren het middenschip en de centrale toren reeds afgewerkt.

In 1980 werd terug met de bouw aangevangen: twee jaar later opende het Pilgrim Observation Gallery - een galerij met mooie uitzichten over de stad Washington - en nog een jaar later startte men met de bouw van de westelijke torens. Uiteindelijk was de kathedraal voltooid in september 1990, 83 jaar na de aanvang van de werken.
De kathedraal
Waterspuwer aan de National Cathedral in Washington
Waterspuwer
De kerk, die officieel gekend staat onder de naam Cathedral of St. Peter and Paul, is 92 meter hoog en 158 meter lang. De westelijke torens aan de voorkant hebben een hoogte van 71 meter.

Tijdens de constructie van het kalkstenen gebouw werd het gebruik van staal en beton tot een absoluut minimum beperkt. Er werd daarentegen gebruik gemaakt van middeleeuwse technieken zoals kruisgewelven en luchtbogen.
Versieringen
Roosvenster, National Cathedral, Washington
Roosvenster
Het National Cathedral is uitgebreid versierd met zowel religieuze als nationale motieven. Een van de beelden stelt zelfs Darth Vader uit Star Wars voor. En een van de 215 gebrandschilderde ramen in de kathedraal is het bekende ‘space window’, die de eerste landing op de maan herdenkt.

Het grootste gebrandschilderde raam is het noordelijke roosvenster met een diameter van acht meter. De kathedraal heeft ook 110 waterspuwers, beelden die het water van de goot afleiden van de muren van het gebouw.
Presidentiële begrafenissen
In de kathedraal werd de rouwdienst gehouden voor een aantal Amerikaanse presidenten zoals Woodrow Wilson, Dwight Eisenhower en Ronald Reagan. Het was ook de plaats van de laatste zondagse mis die opgedragen werd door Martin Luther King, Jr. voor hij in 1968 vermoord werd.
618
washington
nationalcathedral