Lincoln Memorial

De zestiende president van de Verenigde Staten, Abraham Lincoln, wordt geŽerd met een groot monument gelegen op een prominente locatie. Het monument bestaat uit een neo-klassieke tempel met daarin een enorm standbeeld van Lincoln.
Lincoln Memorial, Washington
Lincoln Memorial
Kort nadat Lincoln president werd scheurden zeven zuidelijke staten zich af van de Verenigde Staten als reactie op de veroordeling van de slavernij door Abraham Lincoln.

Een jaar later scheurden nog vier andere staten zich af en in april 1861 begon de Amerikaanse Burgeroorlog. Tijdens de oorlog keurde het Amerikaanse congres het 13e amendement goed, wat slavernij in de Verenigde Staten afschafte. De burgeroorlog eindigde in april 1865 met de overgave van generaal Robert E. Lee. Zes dagen later werd Abraham Lincoln vermoord in Fordís Theatre.
Lincoln Memorial Monument Association
Lincoln Memorial gezien vanaf Reflecting Pool
Twee jaar na de moord op Abraham Lincoln vormde het Amerikaanse congres het Lincoln Monument Association. De organisatie werd belast met het bouwen van een gedenkteken gewijd aan de voormalige president. Het zou nog tot 1901 duren vooraleer een locatie werd gekozen voor het monument. In 1911 werd de Lincoln Memorial Bill getekend door president Taft, waarbij twee miljoen dollar werd voorzien de bouw van het monument.
De bouw
In 1914 werd gestart met de bouw van het Lincoln Memorial. Het ontwerp van de New Yorkse architect Henry Bacon was gebaseerd op een Griekse tempel met 36 Dorische zuilen. Elke zuil vertegenwoordigt een staat van de Unie ten tijde van de dood van Lincoln. Toen het monument in mei 1922 werd voltooid, hadden 12 extra staten zich bij de unie gevoegd. De namen van de 48 staten werden gekerfd aan de buitenkant van de muren. Na de toevoeging van Alaska en Hawaii werden plakkaten toegevoegd met de namen van de nieuwe staten.
Interieur
Abraham Lincoln Standbeeld
Standbeeld President Lincoln
Binnenin de 30 meter hoge tempel bevindt zich een groot standbeeld van Abraham Lincoln, gezeten in een stoel. Het was oorspronkelijk de bedoeling dat het beeld, ontworpen door Daniel Chester French, 3 meter hoog zou worden. Henry Bacon realiseerde zich echter dat het standbeeld veel te klein zou lijken in het grote gebouw en er werd besloten om de hoogte bijna te verdubbelen tot 5,8 meter.

De noordelijke muur bevat een inscriptie met de tweede inaugurele rede van Lincoln; de zuidelijke muur bevat een inscriptie met het zogenaamde Gettysburg Address, een van de belangrijkse speeches uit de geschiedenis van de Verenigde Staten. Boven de inscriptie is een muurschildering te zien die de engel van de waarheid toont die een slaaf bevreid.
Protestmarsen
Lincoln Memorial wordt vaak gebruikt als verzamelplaats tijdens protestmarsen en politieke optochten. Het bekendst is de mars van Washington in 1963, toen Martin Luther King zijn beroemde rede ĎI have a dreamí hield vanaf Lincoln Memorial.
615
washington
lincolnmemorial