Library of Congress

Het Library of Congress is de grootste bibliotheek ter wereld met maar liefst 90 miljoen boeken op 869 km boekenplanken. Het bezit een aantal unieke exemplaren zoals een Gutenberg-bijbel gedrukt op kalfsperkament. De bibliotheek is gehuisvest in een indrukwekkend 19e eeuws gebouw.
Geschiedenis
Library of Congress, Washington DC
Library of Congress
De oorsprong van de bibliotheek gaat terug tot 1800, toen besloten werd een bibliotheek in het Capitool in te richten voor de leden van het Congres - de Senaat en het Huis van Afgevaardigden. Toen de bibliotheek in 1814 vernield werd door Britse troepen stelde Thomas Jefferson zijn eigen boekenverzameling ter beschikking. Het had echter geen vaste plaats tot in 1886 toen de bouw van een aparte bibliotheek voor het Congres werd goedgekeurd.

Ainsworth Rand Spofford, de toenmalige bibliothecaris van het Library of Congress maakte een eerste ontwerp voor het nieuwe gebouw, dat het Jefferson Building of the Library of Congress genoemd zou worden. Het ontwerp werd echter niet aanvaard en men verkoos een ontwerp in Italiaanse renaissancestijl van John L. Smithmeyer en Paul J. Pelz. De twee architecten kregen de leiding over het project maar werden later echter uit hun taak ontheven en vervangen door de architect Edward Pearce Casey en burgerlijk ingenieur Bernard R. Green. Daarbovenop werden ook nog eens 42 beeldhouwers en schilders betrokken bij de afwerking van het gebouw.
Architectuur van het gebouw
De Great Hall, Library of Congress, Washington DC
Great Hall
Het gebouw, dat qua interieur geļnspireerd werd door het operagebouw in Parijs is vervaardigd uit marmer, graniet, ijzer en brons. Het heeft vele klassieke karakteristieken zoals Ionische zuilen en reliėfsculpturen. Daarnaast staan er ook enkele beelden van Griekse goden.

In de centrale leeszaal ondersteunen acht grote marmeren zuilen 3 meter hoge vrouwelijke allegorische beelden uit plaaster die religie, handel, geschiedenis, kunst, filosofie, poėzie, recht en wetenschap uitbeelden. Daarnaast staan er 16 bronzen allegorische standbeelden in de galerijen.

Ook de grote inkomhal is indrukwekkend. Het is versierd met prachtige mozaļeken en muurschilderingen. Het meest opvallend is de grote marmeren trap die leidt naar een zuilengang op de eerste verdieping.
Uitbreidingen
In 1930 werd een annex gebouwd op een locatie net ten oosten van het hoofdgebouw. Het kan best omschreven worden als een klassiek gebouw met art deco details, typisch voor die tijd. Het werd ontworpen door het architectenbureau Pierson & Wilson uit Washington. Het opende in 1939 en staat gekend als de Adams Building. Het bevat zo’n 10 miljoen boeken.

Het meest recente gebouw van het Library of Congress in het Madison Building, een gebouw uit 1981. Het is een van de drie grootste publieke gebouwen in Washington.
649
washington
libraryofcongress