Lafayette Square

Lafayette Square is een 2,8 hectare groot park in het centrum van Washington, vlak bij het Witte Huis. In het park, genoemd naar de Franse markies de Lafayette, staan een heel aantal standbeelden van historische figuren waaronder een van de markies zelf.
Geschiedenis van het plein
Lafayette Square, Washington
Lafayette Square
Lafayette Square werd oorspronkelijk aangelegd als een tuin voor de president en zijn familie, die in de nabijgelegen presidentiŽle woning verbleven, nu gekend als het Witte Huis. Oorspronkelijk stond het bekend als het ĎPresidentís Parkí, maar na verloop van tijd werd het afgescheiden van het Witte Huis toen Pennsylvania Avenue werd aangelegd in 1804. De naam Presidentís Park wordt nog steeds gebruikt maar slaat nu op een groter gebied inclusief het Witte Huis en het grasveld ten zuiden dat de ellips wordt genoemd.

Standbeeld van Lafayette, Lafayette Square, Washington
Standbeeld van
Lafayette
In 1824 werd het park genoemd naar de Markies de Lafayette, een loyale Fransman die aan de zijde van de Amerikanen streed in de Revolutionaire Oorlog tegen de Britten. Een standbeeld van Lafayette staat in een van de hoeken van het park.
Tijdens de laatste twee eeuwen werd Lafayette Square voor heel wat verschillende doelen gebruikt. Tijdens de oorlog van 1812 kampeerden hier soldaten, maar het terrein werd ook gebruikt als locatie van een zoo, een renbaan, begraafplaats en er werden zelfs slaven verhandeld.
Tegenwoordig is het park een heel rustig gebied, maar de nabijheid van het Witte Huis maakt het ook een populaire plek voor betogingen.
Het landschap
Lafayette Square, Washington
Standbeeld van Andrew Jackson, Lafayette Square, Washington
Standbeeld van Andrew Jackson
In 1851 werd het terrein heraangelegd door Andrew Jackson Downing, een bekende Amerikaanse landschapsarchitect en hovenier. De aanleg is sindsdien niet meer veranderd.

In het centrum van Lafayette Square staat een groot standbeeld van president Andrew Jackson (1767 - 1845), dat werd opgericht in 1853 en in brons werd gegoten door Clark Mills met hulp van Phillip Reid, een slaaf. Het was het eerste ruiterstandbeeld dat ooit in de Verenigde Staten gegoten werd.
In de vier hoeken van het park staat telkens een standbeeld: een van de Markies de Lafayette, waarnaar het plein genoemd is en drie andere buitenlandse helden uit de Amerikaanse Revolutie: de Franse graaf de Rochambeau, de Pool Tadeusz Kosciuszko en de Pruisische baron von Steuben.
Gebouwen in de buurt
Lafayette Square wordt omringd door historische gebouwen. Afgezien van het Witte Huis ten zuiden van het park liggen in de buurt van het park ook het Old Executive Building - een historisch administratief gebouw, Department of Treasury - het ministerie van financiŽn, Renwick Gallery - een galerij met Amerikaanse kunst, de St. Johnís Episcopal Church - de Ďkerk van de presidentení, en het historische Hay-Adams hotel.
797
washington
lafayettesquare