Korean War Veterans Memorial

Het Korean War Veterans Memorial is een monument in Washington dat werd opgericht begin jaren 1990 om de slachtoffers van de Koreaanse Oorlog te herdenken. Het bestaat uit een reeks levensgrote standbeelden van soldaten die het terrein doorstappen.
Korean War Memorial, Washington DC
Korean War Memorial
Planning en bouw
In 1986 werd goedkeuring gegeven voor het oprichten van een monument ter ere van de soldaten die omkwamen of krijgsgevangen genomen waren tijdens de Koreaanse Oorlog. Het duurde nog negen jaar vooraleer het monument effectief voltooid zou zijn. Een speciale commissie van 12 veteranen had de verantwoordelijkheid over de constructie. Ze kozen een locatie tegenover het drukbezochte Vietnam Veterans Memorial, aan de andere kant van de vijver die leidt naar het nabije Lincoln Memorial.
Een levensecht ontwerp
Korean War Memorial
Het monument werd ontwerpen door de Amerikaanse architect Frank Gaylord en ingehuldigd op 27 juli 1995. Het toont 19 Amerikaanse soldaten die zich een weg banen door het ruige terrein in Korea. De levensechte standbeelden zien er haast surrealistisch uit, vooral in de avondschaduw. De beelden zijn zo’n 2 meter groot en vertegenwoordigen de verschillende afdelingen van het Amerikaanse leger. Meerdere etnische groepen zijn vertegenwoordigd: 14 van de soldaten zijn Caucasisch, 3 Afrikaans, 2 Spaans, 1 Orientaals en 1 stelt een autochtone Indiaan voor. De standbeelden zijn vervaardigd uit roestvrij staal en zijn zo ontworpen dat ze tegen de wind in lijken te stappen.
Detail van een standbeeld van het Korean War Memorial
De Mural Wall
De Mural Wall is een lange muur bestaande uit 41 panelen met een lengte van 50 meter. Op de panelen staan zo’n 2.400 afbeeldingen van personeel en materiaal van verschillende afdelingen. Zo worden er verplegers en chirurgen getoond maar ook de bouw van bruggen en vliegvelden wordt afgebeeld.
Andere onderdelen
Korean War Memorial
Het monument heeft ook nog een zogenaamde ‘Honor Roll’, een lijst met alle geďdentificeerde personen die zijn omgekomen in de strijd of die nog steeds vermist zijn of krijgsgevangen gehouden werden tijdens de oorlog. Aan de noordelijke ingang ligt de UN Curb: een soort boordsteen met de namen van de 22 landen die deel uitmaakten van de troepenmacht die onder leiding van de Verenigde Naties naar Korea werden gestuurd. De nabijgelegen Pool of Remembrance (vijver van de herinnering) ligt op een eiland-achtig gebied dat verwijst naar het schiereiland Korea. Hier worden de statistieken van de oorlog getoond.
614
washington
koreanwarmemorial