Jefferson Memorial

Het Jefferson Memorial werd opgericht ter ere van Thomas Jefferson, de derde president van de Verenigde Staten. Het neo-klassieke monument werd in de jaren 1930 gebouwd op een prachtige locatie aan een artificiŽle baai gekend als het Tidal Basin.
Jefferson Memorial, Washington
Jefferson Memorial
Standbeeld van Thomas Jefferson in het Jefferson Memorial
Standbeeld
Thomas Jefferson
Thomas Jefferson staat gekend als een van de grootste staatslieden in de geschiedenis van de Verenigde Staten.
De auteur van de Onafhankelijkheidsverklaring was een van de stichters van de Verenigde Staten. Met een rotsvast geloof in gelijke rechten en democratie, onderwijs voor iedereen, vrijheid van religie en scheiding tussen kerk en staat gaf hij vorm aan een ontluikende natie die nog op zoek was naar een identiteit. Naast politicus was Jefferson ook architect, schrijver, muzikant, wetenschapper en uitvinder.
Een nieuw monument
President Franklin Delano Roosevelt vond dat een persoon met dergelijk belang een monument verdiende, gelijkaardig aan het Lincoln Memorial en het Washington Monument. Een commissie werd in 1934 opgericht om een ontwerp en locatie te kiezen. Het duurde nog tot 1936 alvorens werd geopteerd voor een ontwerp van John Russel Pope. De architect koos voor een neo-klassieke koepel met een portiek gebaseerd op het Pantheon in Rome. Aangezien Jefferson een liefhebber was van klassieke architectuur, leek dit een passend eerbetoon.
De bouw
In 1939 werden de werken aan het monument aangevat en vier jaar later, in 1943, werd het ingehuldigd. Aangezien metaal tijdens de Tweede Wereldoorlog gerantsoeneerd werd plaatste men een plaasteren standbeeld van Jefferson in het gebouw. Na de oorlog werd het plaasteren beeld vervangen door een 6 meter hoog standbeeld in brons, gebeeldhouwd door Rudolph Evans.
Jefferson Memorial gezien vanaf het Washington Monument
Aan de binnenkant van de muren zijn inscripties aangebracht met uittreksels van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring en andere geschriften van de hand van Thomas Jefferson.
Tidal Basin
Het Jefferson Memorial ligt aan de zuidkant van het Tidal Basin, een artificiŽle baai omringd door kersenbomen. De bomen werden in 1912 door de stad Tokyo aan de stad Washington geschonken. Het is een van de meest gefotografeerde plaatsen in Washington, vooral tijdens de twee weken in april wanneer de bomen in bloei staan.
613
washington
jeffersonmemorial