Iwo Jima Memorial

Het United States Marine Corps War Memorial, beter bekend als Iwo Jima Memorial toont een van de meest historische gevechten uit de Tweede Wereldoorlog, de slag om Iwo Jima. Het monument is opgedragen aan alle Amerikaanse mariniers die tijdens de slag zijn omgekomen.
Iwo Jima Memorial, Washington
Iwo Jima Memorial
De Slag om Iwo Jima
Op 19 februari 1945 vielen zon 70.000 mariniers het eiland Iwo Jima binnen. Het kleine eiland, gelegen in de Stille Oceaan, was in handen van de Japanners. Het eiland was een strategisch objectief vanwege het vliegveld dat hier lag en gebruikt werd voor kamikaze aanvallen. Door het eiland te veroveren zouden de geallieerden niet enkel aanvallen vanuit het eiland voorkomen maar het zou ze ook een basis geven om het Japans vasteland aan te vallen met de B-29 Superfortresses.
De Suribachi heuvel
Iwo Jima Memorial
Een van de eerste doelstellingen was het bezetten van de Suribachi heuvel, het hoogste punt op het eiland. Op 23 Februari was het eiland bijna in handen van de Amerikanen en rond 10u30 werd een kleine Amerikaanse vlag op de heuveltop geplaatst. Later die dag werd een veel grotere vlag op de heuveltop geplaatst door vijf mariniers en een hospik van de zeemacht. Het opstellen van de vlag werd gadegeslagen door nieuwsfotograaf Joe Rosenthal wiens foto van het oprichten van de vlag een symbool werd van de oorlog in de Stille Oceaan. De foto werd weldra gebruikt door de Amerikaanse overheid ter promotie van de oorlogsinspanningen en voor het verkopen van oorlogsobligaties.

De slag om Iwo Jima was een van de bloederigste in de hele oorlog, met meer dan 6.800 Amerikaanse en 23.000 Japanse slachtoffers. Van de zes soldaten die worden afgebeeld op de foto van Rosenthal overleefde amper de helft de oorlog. De andere drie verloren nog tijdens de slag om Iwo Jima het leven.
Iwo Jima Memorial met Washington in de achtergrond
Het monument
De foto inspireerde beeldhouwer Felix DeWeldon, die een levensgroot beeld maakte van de afbeelding. Later werd er een bronzen standbeeld van gemaakt dat in 1954 naar Washington DC werd gebracht als onderdeel van een monument ontworpen door Horace Peaslee. Op de 179e verjaardag van het US Marine Corps op 10 november 1954 werd het monument officieel ingehuldigd door president Dwight D. Eisenhower.

De 10 meter hoge standbeelden duwen een 18 meter hoge vlaggemast omhoog op een 3 meter hoog voetstuk. Op het voetstuk staan alle oorlogen waar de Amerikaanse marine sinds de stichting in 1775 bij betrokken is geweest.
612
washington
iwojimamemorial