Ulysses S. Grant Memorial

Het monument ter ere van Ulysses S. Grant, generaal van het leger van de noordelijken en later ook president van de Verenigde Staten, is een van de belangrijkste sculpturen in het land. Het monument staat op een prominente plaats vlak voor het Capitool.
Ulysses S. Grant Memorial
Ulysses S. Grant Memorial
Het Ulysses S. Grant Memorial is het grootste ruiterstandbeeld in de V.S. en het tweede grootste ter wereld. Het initiatief voor de bouw van het monument dateert uit de late jaren 1800 en tegen 1902 werd het officieel goedgekeurd door het parlement.

Het ontwerp was van de hand van de beeldhouwer Henry Merwin Shrady en architect William Pearce Casey. Beeldhouwer Edmond Amateis assisteerde Shrady tijdens de laatste jaren van de werken aan het monument. Shrady stierf in 1922, twee weken voor de beeldengroep werd ingehuldigd.
Het monument
Ulysses S. Grant Memorial, Washington
Het voetstuk voor het monument is 77 meter lang en 22 meter breed. Het is verdeeld in drie stukken, allen gemaakt uit marmer afkomstig van Vermont.

Op het hoogste deel staat een 4800 kg zwaar, 5,2 meter hoog standbeeld van Grant gezeten op zijn paard Cincinatti. Groepen artillerie en cavalerie staan op de twee lagere voetstukken aan beide zijden van het standbeeld van Grant. Op nog eens vier kleinere platformen staan beelden van rustende leeuwen die de vlaggen van de V.S. en het leger bewaken.

Ulysses S. Grant Memorial
De basis in marmer werd het eerst gemaakt, in 1909. De zeven volgende jaren werden de groepen met beelden van de artillerie en de cavalerie toegevoegd. Tenslotte werd het standbeeld van de generaal zelf toegevoegd in 1920. Beeldhouwer Sherry Fry vervolledigde de panelen aan de voet van het standbeeld nadat Shrady gestorven was. Het Ulysses S. Grant Memorial werd ingehuldigd op op 27 april 1922, exact honderd jaar na de geboorte van Grant.
651
washington
grantmemorial