National Gallery of Art

Het National Gallery of Art bezit een van de grootste collecties westerse kunst in heel de Verenigde Staten. Naast een grote verzameling historische schilderijen en beeldhouwwerken heeft het museum ook een afdeling met moderne kunst.
National Gallery of Art, Westelijke vleugel, Washington
West Building
Beknopte geschiedenis
In 1937 besliste het Amerikaanse congres om een kunstgalerij op te richten waar de inwoners van de Verenigde Staten belangrijke kunstwerken zouden kunnen bezichtigen. De galerij begon met een verzameling van 141 Europese kunstwerken die geschonken werden door Andrew W. Mellon, een belangrijke Amerikaanse bankier en industrieel. Weldra doneerden ook andere verzamelaars werken aan de nieuwe galerij.
In 1941 opende president Franklin D. Roosevelt de nieuwe thuisbasis voor de kunstgalerij, gelegen aan de National Mall. Het gebouw, dat nu gekend staat als het West Building, werd gebouwd op de locatie waar president Garfield in 1881 werd vermoord.
East Wing, National Gallery of Art, Washington DC
East Building
Het museum bleef tijdens de volgende decennia uitbreiden en in 1978 werd een tweede gebouw, het East Building, aan het complex toegevoegd. Hierdoor was er niet enkel meer ruimte voor exposities maar kon men ook een onderzoekscentrum huisvesten.
Rotonde in het National Gallery of Art, West Building, Washington DC
Rotonde
De gebouwen
De twee gebouwen van de National Gallery of Art - East en West Building - liggen naast elkaar en zijn met elkaar verbonden door een ruime tunnel die onder 4th Street loopt. De twee gebouwen hebben een heel verschillende stijl.

Het eerst gebouw, nu het West Building, werd ontworpen door John Russell Pope, die later ook het Jefferson Memorial zou bouwen. Het ontwerp van Pope is neo-klassiek geīnspireerd door het Pantheon, met een grote koepel en een portiek met grote zuilen. Het heeft twee symmetrische vleugels. In het gebouw worden zowel werken van 20e eeuwse Amerikaanse kunstenaars als werken van Europese meesters uit de Middeleeuwen tot de 19e eeuw getoond.

Het tweede gebouw, het East Building, is in tegenstelling tot het West Building heel modern. Het ontwerp van de bekende Amerikaanse architect I.M. Pei is er geometrisch en lijkt op een reeks prisma’s die aan elkaar bevestigd zijn. Het moderne gebouw huisvest toepasselijk genoeg een verzameling moderne en hedendaagse kunst.

Aan de overkant van 7th Street kan je ook nog naar de National Gallery of Art Garden gaan, waar een verscheidenheid aan werken worden getoond rondom een cirkelvormige fontein die in de winter wordt gebruikt als ijsbaan.
De collectie
Buste van Mevr Simpson door Auguste Rodin, National Gallery of Art, Washington
Buste door Auguste Rodin
Het National Gallery of Art bezit een uitgebreide verzameling Europese kunst van voor de 20e eeuw waaronder veel Italiaanse, Vlaamse, Spaanse, Franse en Britse collecties met werken van beroemde kunstenaars als Titiaan, Raphael, da Vinci, Monet, Rubens, van Dyck, Rembrandt en Rodin.

Het grootste deel van de verzameling bestaat uit schilderijen maar er is ook een interessant aanbod aan beeldhouwwerken. Beide zijn te vinden in het West Building. In het East Building worden moderne kunstwerken getoond met onder andere werk van Henry Moore en Joan Mirķ.
800
washington
galleryofart