Ford's Theatre

Ford’s Theatre is een historisch theater dat vooral bekend is als de plaats waar president Lincoln in 1865 vermoord werd door John Wilkes Booth, een acteur. Tegenwoordig is het een actief theater dat ook een klein museum huisvest.
Het theatergebouw
In 1861 opende John Thompson Ford - een theater manager uit Baltimore - een theater in een gebouw uit 1833, oorspronkelijk eigendom van een protestantse kerk. Een jaar later werd het gebouw door een brand vernield. Ford bouwde in 1863 een nieuw theater dat Ford’s Theatre werd genoemd.
Ford's Theatre, Washington DC
Ford's Theatre
Het theater was een populaire bestemming bij de lokale inwoners maar het werd wereldberoemd in 1865 met de moord op president Lincoln, amper vijf dagen nadat generaal Robert E. Lee in het nabije Virginia zich overgaf en daarmee een einde maakte aan de Amerikaanse Burgeroorlog.
De beruchte avond
Op 14 april, toen president Abraham Lincoln het theater bezocht om een voorstelling van ‘Our American Cousin’ bij te wonen, stapte John Wilkis Booth in de private loge van de president en schoot hem in het hoofd. Zijn motief was naar men veronderstelt een represaille voor de zware verliezen die het Zuiden had geleden tijdens de burgeroorlog. De gebeurtenis zorgde ervoor dat het theater een historische betekenis kreeg.
Na de aanslag
Gedurende meer dan een eeuw na de schietpartij mocht Ford’s Theatre niet meer gebruikt wordt als een plek van ‘publieke ontspanning’ maar werd het voor andere doeleinden gebruikt zoals kantoren voor het ministerie van Defensie en als een medisch oorlogsmuseum. In 1893 stortte een deel van het gebouw in waarbij verscheidene mensen omkwamen. Ook al werd het gebouw gerestaureerd, toch werd het niet meer gebruikt tussen 1931 en 1965, toen een aantal parlementsleden begonnen te lobbyen voor de renovatie van het gebouw. Datzelfde jaar werden fondsen voorzien en in 1968 opende het theater voor het eerst weer de deuren.

Sindsdien wordt het pand gebruikt als zowel een historische plaats en een actief theater, waar zowel theaterstukken als musicals worden opgevoerd, vaak gerelateerd aan president Lincoln. Het gebouw werd in 2007 opnieuw gesloten voor renovatie en op 12 Februari 2009, de verjaardag van Lincoln, werd het opnieuw geopend.
In het gebouw is ook een klein museum, waar een aantal historische voorwerpen te vinden zijn.
Het gebouw
Architecturaal gezien is de buitenkant van het gebouw niet meer te vergelijken met het oorspronkelijke theatergebouw vanwege de vele renovaties die over de laatste honderd jaar zijn uitgevoerd. De renovatie van 1968 trachtte wel het interieur te herstellen zodat het er terug zou uitzien zoals ten tijde van de moord op president Lincoln. Hiervoor viel men terug op foto’s van de moordplaats die gemaakt werden tijdens de dagen die volgden op de dood van Lincoln. De bakstenen gevel is het enige authentieke deel langs de buitenkant. Langs de binnenkant werden de zuilen, het plaasterwerk en een muurschildering die aangebracht werden tijdens de renovatie van 1968 behouden.
794
washington
fordstheatre