Bartholdi Park en Fontein

Het Bartholdi Park is een klein driehoekig park dat net ten zuidwesten van het Capitool ligt tussen Independence Avenue, First Street en Washington Avenue. In het centrum van het parkje staat een mooie fontein, de Bartholdi Fountain.
Bartholdi Fountein, Washington
Bartholdi Fontein
Het park is verdeeld in een reeks mooie miniatuurtuinen die bedoeld zijn om stedelijke tuiniers te inspireren. Elke tuin heeft een specifiek thema en heeft namen zoals rotstuin of romantische tuin.
Het park is in feite een soort uitstalraam van de nabijgelegen botanische tuin, het administratief gebouw van deze tuin ligt in het Bartholdi Park.
Bartholdi Fontein
Bartholdi Park, Washington
Perk in het Bartholdi Park
De tuinen van het Bartholdi Park zijn aangelegd rond de elegante Bartholdi Fountain. De gietijzeren fontein is versierd met schildpadden, cherubijnen, kikkers, vissen en drie grote zeenimfen die een grote schaal ondersteunen. De fontein ziet er niet erg groot uit, maar de beelden van de nimfen zijn toch 3,3 meter groot terwijl de hele fontein zo’n 9 meter hoog is en 40 ton weegt.
Wereldtentoonstelling
De fontein werd gemaakt door Frédéric Auguste Bartholdi voor de International Centennial Exhibition, een wereldtentoonstelling die in 1876 in Philadelphia gehouden werd om het honderdjarig bestaan van het land te vieren. Bartholdi is beter gekend voor het maken van een ander werk, het Vrijheidsbeeld. De Franse beeldhouwer werkte de fontein af terwijl hij al bezig was met het Vrijheidsbeeld. Het grote beeld werd niet tijdig afgewerkt voor de 100e verjaardag van de Verenigde Staten, maar de fontein werd wel tijdig afgewerkt en het werd geplaatst op een prominente locatie naast de ingang van de tentoonstelling aan Fairmount Park.
Verhuis naar Washington
Bartholdi park and fountain
Na de wereldtentoonstelling werd de fontein opgekocht door de Amerikaanse overheid op aanraden van Frederic Law Olmsted - best gekend als de ontwerper van Central Park in New York.
De fontein werd naar Washington gebracht en tien jaar later werd het geïnstalleerd aan de voet van Capitol Hill, aan de nationale botanische tuin. De fontein werd een populaire attractie omdat het het eerste publieke monument was dat ‘s nachts verlicht werd. Oorspronkelijk gebruikte men hiervoor gas, maar in 1915 werd op elektriciteit overgeschakeld.
Toen de botanische tuin in 1927 verhuisde werd de fontein ontmanteld. Het zou nog vijf jaar duren vooraleer het terug werd opgericht op de huidige locatie in een net nieuw gecreëerd park. In 1985 werd het park Bartholdi Park genoemd ter ere van de Franse beeldhouwer.
609
washington
bartholdipark