Yerba Buena Gardens

Yerba Buena Tuinen
De Yerba Buena Gardens zijn het resultaat van de heropwaardering van een onaantrekkelijke buurt rond Mission Street dat startte met de bouw van het Moscone conventiecentrum. De tuinen, gebouwd bovenop het conventiecentrum, vormen nu het centrum van een levendig cultureel complex.
Geschiedenis
Yerba Buena Esplanade at the Yerba Buena Gardens, San Francisco
Yerba Buena Esplanade
De bouw in 1981 van het Moscone Center, het grootste conventiecentrum van het land, was de katalisator voor ambitieuze plannen van de lokale autoriteiten om een impuls te geven aan van de meest vervallen delen van de stad. De plannen, die gekend stonden als het Yerba Buena project, moesten leiden tot een gebied met een mengeling van tuinen, hotels, musea, winkels en restaurants.

Het hele gebied dat nu gekend staat als de Yerba Buena Gardens werd in twee fases afgewerkt, elk bestaande uit twee huizenblokken. Het eerste deel werd in 1993 afgewerkt en de tweede opende in 1998. Beide blokken worden met elkaar verbonden door een voetgangersbrug over Howard Street.
Yerba Buena Esplanade
Sister Cities Garden, Yerba Buena Gardens, San Francisco
Sister Cities Garden
Het eerste deel, dat gebouwd werd op de noordelijke vleugel van het Moscone Center, bevat de Yerba Buena Esplanade, de Metreon (een ontspannings- en winkelcomplex) en het Yerba Buena Center for the Arts. De explanade is in feite een grote groene ruimte met verscheidene kleine tuinen die vaak door kantoorbedienden worden gebruikt tijdens de middagpauze. Er is ook een kleurrijke terrastuin die gekend staat als de ‘sister cities garden’. De tuin bevat planten uit de 13 zustersteden van San Francisco.

Vanaf het terras valt een waterval in een kleine vijver op het niveau van de esplanade. De waterval verbergt een herdenkingsmonument van Martin Luther King Jr. Achter het watergordijn kan je uittreksels vinden uit toespraken van Martin Luther King, gegrift in glazen panelen.
Yerba Buena Gardens, San Francisco
Rooftop
Moscone Center, Yerba Buena Gardens
Monsone Center
Yerba Buena Center for the Arts, San Francisco
Center for the Arts Theatre
Rooftop at Yerba Buena Gardens
Het tweede deel, op de noordelijke vleugel van het Moscone Center staat gekend als het Rooftop at Yerba Buena Gardens, of het dakterras. Het geplaveide gebied is vooral gericht op kinderen met een grote speeltuin, een historische handgemaakte draaimolen, een labyrint van hagen, een interactief museum (de Zeum), een openlucht amfitheater, een ijspiste en een bowling centrum.
Moscone Center
Het Moscone Center is het grootste conventiecentrum van San Francisco. Het heeft meer dan 200,000 vierkante meter oppervlakte met zes zalen verspreid over drie gebouwen. Dankzij de visie van de plaatselijke autoriteiten is het conventiecentrum de basis geworden van een levendig ontspanningscentrum in plaats van een monumentaal obstakel in het midden van de stad.
Yerba Buena Center for the Arts (YBCA)
Het Yerba Buena Center for the Arts bestaat uit twee gebouwen - het Galleries and Forum gebouw en het theater. Beide gebouwen wonnen prijzen voor hun innovatief ontwerp.

Het Galleries and Forum gebouw was het eerste grote werk in de Verenigde Staten van de Japanse architect Fumihiko Maki, die in 1993 de begeerde Pritzker prijs won. Het theater, ontworpen door de architect James Stewart Polshek, bevat een gevel met aluminium panelen die veranderen afhankelijk van het zonlicht.
561
sanfrancisco
yerbabuenagardens