USS Pampanito

De USS Pampanito is een duikboot uit de Tweede Wereldoorlog die nu aan de kade van Pier 45 ligt. De onderzeeŽr is sinds 1982 een van de vele attracties in Fishermanís Wharf. Bezoekers kunnen vrij rondwandelen in de benauwde compartimenten van de historische duikboot.
USS Pampanito, Pier 45, San Francisco
USS Pampanito
Geschiedenis
De USS Pampanito is een duikboot uit de Balao klasse, een type duikboot waarvan er 128 werden gemaakt voor gebruik tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het schip werd gebouwd op de scheepswerf van New Hampshire en werd in juli 1943 gelanceerd temidden van de oorlog. Ze arriveerde op 14 februari 1944 in Pearl Harbor.
Tijdens de oorlog maakte de bijna 95 meter lange boot in amper een jaar tijd zes patrouilles in de Stille Oceaan. De USS Pampanito kreeg een reputatie door zes Japanse schepen te doen zinken en anderen zwaar te beschadigen.
USS Pampanito duikboot, San Francisco
Interieur van de USS Pampanito, een duikboot in San Francisco
Interieur
Toen de duikboot vertrok voor een zevende patrouille was de oorlog beŽindigd.
De Balao klasse
De USS Pampanito was tijdens de oorlog het modernste type duikboot. Het had een dikke romp waardoor het dieper kon dalen, tot 122 meter, 30 meter lager dan de iets oudere duikboten uit de Gato klasse. Het had ook heel gesofistikeerde apparatuur voor het lokaliseren van doelen en had moderne elektronische torpedoís aan boord.
Het schip bezoeken
Slaapvertrekken in de USS Pampanito duikboot, San Francisco
Slaapvertrekken
De duikboot is sinds 1982 toegankelijk voor het publiek. De USS Pampanito werd hiervoor uitgekozen omdat het schip zich in een uitstekende staat bevond doordat men het ook na de oorlog goed was blijven onderhouden.
Bezoekers aan de USS Pampanito krijgen de gelegenheid om zich een beeld te geven van hoe het leven aan boord van de overbevolkte duikboten was. Men kan zowel het dek als de kwartieren van de bemanning, de compartimenten met de motoren van het schip bezoeken evenals de radio en controlekamer, de pompkamer, en de torpedokamer. Eens binnenin besef je hoe benauwd het moet geweest zijn voor de 10 officieren en 70 zeelui die aan boord van de duikboot leefden.
560
sanfrancisco
usspampanito