Union Square

Het gebied rond Union Square, een centraal plein in San Francisco, is het derde grootste winkelgebied van de Verenigde Staten. Naast de vele winkels zijn hier ook heel wat hotels gevestigd. Heel wat toeristen komen hier langs met de kabeltram, waarvan de draaischijf aan Powell Street vlakbij ligt.
Geschiedenis van het plein
Union Square, San Francisco
Union Square
De oorsprong van Union Square gaat terug tot aan de jaren van de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865). Het plein kreeg zijn naam vanwege de vele optochten van pro-Union supporters (de noordelijken) die hier tijdens de oorlog gehouden werden.

In feite bestond het plein reeds sinds 1846, nog voor de burgeroorlog, toen John Geary, de eerste burgemeester van San Francisco het terrein vrij hield voor openbaar gebruik. Hij wou er een rustige groene oase in het midden van de stad van maken, de perfecte plaats voor de stadsbewoners om te ontspannen. Indertijd lag het plein nog in een woongebied, prachtige Victoriaanse huizen omringden het plein. Tegen het einde van de 19e eeuw begonnen de warenhuizen en hotels zich rond het plein te vestigen. Het eerste warenhuis dat zich hier vestigde was City of Paris, dat in 1896 de deuren opende. Het eerste grote hotel, het St. Francis Hotel, opende in 1904.

Union Square, San Francisco
Nadat de aardbeving en brand van 1906 de omgeving verwoestte werd het terug opgebouwd met nog meer winkels en hotels. Zo werd het St. Francis Hotel reeds in 1907 heropgebouwd. Het hotel, dat een jaar later werd uitgebreid staat nog steeds aan het plein. Het prachtige Beaux-Arts gebouw van City of Paris, waarvan enkel het interieur gerestaureerd moest worden na de aardbeving, werd helaas in 1981 afgebroken.

In 1942 besloot de lokale overheid om een grote ondergrondse garage aan te leggen onder Union Square en het plein werd niet meer dan het dak van een garage. In de jaren 1990 besefte men echter het belang van het plein voor de leefbaarheid van de stad en begon men met een heraanleg. Het gebied werd aantrekkelijker gemaakt voor voetgangers, mooie plantsoenen werden aangelegd en enkele terrasjes openen aan het plein.
Victoria Monument, Union Square, San Francisco
Victoria Monument
De vernieuwing van het plein trok ook in de buurt rondom betere winkels aan. Het plein wordt nu ook veel gebruikt voor openluchtconcerten en ook de jaarlijkse kerstboom wordt hier geplaatst. Het plein is ook nog steeds de uitverkoren locatie voor het houden van protestbetogingen.
Victoria Monument
In het centrum van het plein staat een grote zuil met daarop een standbeeld van Victoria, de godin van de overwinning. Het monument herdenkt de overwinning in 1898 van admiraal Dewey tijdens de Spaans-Amerikaanse oorlog.
Union Square gebied
Westin St. Francis Hotel, Union Square, San Francisco
Westin St. Francis Hotel
De term Union Square slaat niet enkel op het 1 hectare grote plein maar ook op het hele winkelgebied rond het plein. Het grote warenhuis Macy’s ligt hier aan het plein evenals andere populaire winkels zoals Neiman-Marcus en Nordstrom. Er zijn ook vele boetieks en kunstgalerijen met werken van plaatselijke artiesten.
Verder ligt Union Square ook tegen het theaterdistrict van San Francisco. En tenslotte zijn enkele van de meest bekende hotels hier gelegen, zoals de St. Francis, Sir Francis Drake Hotel en de San Francisco Grant Hyatt.

Niet ver van het plein ligt de draaischijf van de kabeltram. Aangezien de trams van de Powell-Hyde en Powell-Mason lijnen maar een kant uit kunnen moeten ze telkens (manueel) gedraaid worden aan hun eindpunt. Aan de draaischijf op de kruising van Market Street en Powell street staan steeds heel wat toeristen aan te schuiven terwijl ze naar dit spektakel kijken.
559
sanfrancisco
unionsquare