TransAmerica Pyramid

Van zodra in de vroege jaren zeventig de bouw van de TransAmerica Pyramid voltooid was zorgde het unieke silhouet van de toren er voor dat de wolkenkrabber een symbool van San Francisco werd. Voorheen waren er nochtans heel wat mensen die zich verzetten tegen de bouw.
TransAmerica Pyramid, San Francisco
TransAmerica Pyramid
Toen de plannen voor het nieuwe hoofdkantoor van de TransAmerica Company in 1969 werden onthuld kwam er al snel heel wat weerstand van een deel van de bevolking van San Francisco. Velen meenden dat de piramide-vormige wolkenkrabber niet in het stadsbeeld zou passen.
Piramide vorm
Volgens de architect William L. Pereira is de piramide de ideale vorm voor wolkenkrabbers omdat ze het praktische voordeel hebben dat de straten er rondom nog veel licht en lucht krijgen. Hij wilde dat het gebouw als een soort sculptuur werd aanzien. Achteraf gezien heeft hij wat dat betreft gelijk gekregen. En als je nu naar het gebouw kijkt lijkt het alsof het speciaal voor San Francisco ontworpen werd.

Gevel van de TransAmerica Pyramid
De gevel van de
TransAmerica Pyramid
Vanuit economisch oogpunt is de piramide echter geen efficiŽnte structuur in die zin dat de oppervlakte op de hogere verdiepingen te klein is ten opzichte van de oppervlakte die nodig is voor niet-renderende delen zoals liften, trappen en dergelijke. De unieke vorm zorgde er wel voor dat de architect aan de stricte bouwvoorschriften kon voldoen die opleggen dat er een bepaalde verhouding moet zijn tussen de hoogte en de grondoppervlakte van het gebouw. Dankzij de piramidevorm kon men dus een veel hoger gebouw neerzetten dan wanneer men een conventionele vorm zou gebruikt hebben.
Het gebouw
De TransAmerica Pyramid werd in 1972 voltooid en torent met een hoogte van 260 meter nog steeds boven de stad uit. Het gebouw heeft 48 verdiepingen met daarboven een 64 meter hoge spits die bedekt is met aluminium panelen. Het gebouw dankt zijn blinkend witte kleur aan de geplette kwartslaag waarmee de rest van de gevel bedekt is.
558
sanfrancisco
transamericapyramid