Sutro Heights

De inwoners van San Francisco weten dat deze buurt een van de mooiste van de stad is, maar bezoekers van buiten de stad komen hier maar zelden. Vroeger was dit een heel drukbezochte buurt dankzij de populaire Sutro Baths, grote zwembaden gelegen aan de oceaan.
Sutro Heights Park
Sutro Heights Park, San Francisco
Sutro Heights Park
Sutro Heights Park ligt in de wijk Richmond, helemaal in het noordwesten van het schiereiland waarop San Francisco ligt. Het park was oorspronkelijk het landgoed van Adolf Sutro, een negentiende eeuwse ondernemer, filantroop en burgemeester in spe. In 1881 kocht Sutro negen hectare grond aan de rand van de stad, waar men een prachtig zicht heeft over de oceaan. Hij noemde het landgoed Sutro Heights en legde er een tuin in Italiaanse stijl aan die hij toegankelijk maakte voor het grote publiek. In 1938 kwam het domein in handen van de stad die het huis van Sutro afbrak en het gebied omvormde tot een publiek park.
Cliff House
In 1881 kocht Sutro het bestaande ‘Cliff House Hotel’ dat beneden aan het domein van Adolf Sutro lag. Hij wilde het gebouw omvormen tot een familie-vriendelijk etablissement. Maar toen het gebouw tien jaar later afbrandde besloot Sutro er een veel groter Cliff House in de plaats te zetten. Hij spendeerde een gigantische hoeveelheid geld om een acht verdiepingen hoog luxueus Victoriaans gebouw op te trekken. Het hotel, waarvan de kamers schitterende uitzichten hadden over de oceaan bevatte ook kunstgalerijen en prachtige eetruimtes.
Cliff House, San Francisco
Cliff House
Het indrukwekkende gebouw overleefde de aardbeving van 1906 maar het ging een jaar later verloren door een brand.

Helaas is de meest recente vervanging alles behalve zo grandioos. Het gebouw, dat open ging in 1909 en nog steeds dienst doet als restaurant, kwam in 1977 in handen van het National Park Service, die het gebouw nu uitbaat. En het gebouw zelf mag dan wel niet indrukwekkend meer zijn, het uitzicht over de Stille Oceaan en de Seal Rocks vlakbij is dat wel.
Sutro Bath Ruins
Iets ten noorden van het Cliff House kan je de ruïnes zien van de ooit zo grandiose Sutro Baths. De baden, die in 1896 gebouwd werden voor het toen immense bedrag van 1 miljoen dollar, waren indrukwekkend. Gasten kwamen langs een soort Griekse poort binnen in een gebied dat volledig afgesloten was door glas en waar zeven zwembaden lagen, allen met een verschillende temperatuur.
Sutro Bath Ruins, San Francisco
Sutro Bath Ruins
Er waren ook springplanken, glijbanen, trapezes een een hoge duikplank voor de onverschrokkenen. Bij hoog tij werden de enorme zwembaden in amper een uur gevuld met 64.350 hectoliter water. Bezoekers konden er de hele dag verblijven, zwemkledij en handdoeken konden ter plaatse gehuurd worden.

In het complex dat Sutro ‘California’s Tropical Winter Garden’ noemde konden maar liefst 10.000 bezoekers tegelijk verblijven!
Met drie spoorlijnen die er halt hielden waren de baden initieel een enorm succes. Sutro voegde al snel een groots amfitheater en enkele restaurants toe. Er werden ook tentoonstellingen gehouden. Maar ondanks de populariteit die de baden initieel hadden bleef het succes niet duren. Ondanks de toevoeging van een ijspiste en enkele andere extras tijdens de jaren 1950 werden de Sutro Baths niet veel later gesloten en het verviel al snel tot een ruïne. Een brand in 1966 was de definitieve doodsteek.

Tegenwoordig liggen de ruïnes in een natuurgebied: het Golden Gate National Recrational Area. Bezoekers kunnen tot aan de ruïnes wandelen maar voorzichtigheid is geboden want er zijn al enkele mensen verdronken doordat ze door een golfslag in zee werden meegesleept.
1806
sanfrancisco
sutroheights