St. Mary's Cathedral

Cathedral of Saint Mary of the Assumption
De Cathedral of Saint Mary is een opvallende, moderne kathedraal die in 1967 ontworpen werd door het bekende Italiaanse duo Pier Luigi Nervi en Pietro Belluschi. De kerk is een van de architecturale hoogtepunten van San Francisco.
St. Mary's Cathedral, San Francisco
St. Mary's Cathedral
De kerk heet officieel Cathedral of Saint Mary of the Assumption (kathedraal van de Heilige Maria Hemelvaart) maar is beter gekend onder de naam St. Mary’s Cathedral. De Rooms-katholieke kerk is de moederkerk van het bisdom van San Francisco.
Het bouwwerk
Het gebouw met een gevel die weg heeft van grote witte zeilen werd in 1971 voltooid. Bovenop de 58 meter hoge kerk staat een enorm verguld kruis van 17 meter hoog. Het is reeds de derde St. Mary’s kerk die in San Francisco gebouwd werd. De oudste - gekend als Old St. Mary’s - ligt aan California en Grant Street, op de rand van Chinatown.

St. Mary's Cathedral, San Francisco
De architecturale stijl van het gebouw wordt omschreven als expressionistisch modern. De kathedraal vloeit uit elke hoek opwaarts langs gracieuze lijnen die bovenaan een kruis vormen.
De vier hoekpilaren ondersteunen de koepel die 19 verdiepingen hoog is. De pilaren zijn 27 meter diep verankerd in vast gesteente om het gebouw genoeg stabiliteit te geven. Om het gewicht van de koepel te verdelen zijn er 1680 cassettes gemaakt in 128 verschillende vormen.
Interieur van de St. Mary's Cathedral, San Francisco
Zicht op het altaar
Interieur
Binnen zijn er grote hoekramen die een mooi uitzicht geven over de stad. De rode bakstenen vloer - die uit de band lijkt te springen - is bedoeld als referentie aan de geschiedenis van de Spaanse Missies in Californië.
Boven het altaar staat een kinetische sculptuur van Richard Lippold. Het object, bestaande uit 14 driehoekige aluminium staven, is 15 verdiepingen hoog en weegt een ton.
Een kerk van deze tijd
De plannen voor de moderne kathedraal waren getekend kort na de hervormingen door het Tweede Vaticaans Concilie waren doorgevoerd en de architect Pier Luigi Nervi noemde de kerk de ‘eerste kathedraal die in harmonie is met de tijd en de liturgische hervormingen van het concilie’.
557
sanfrancisco
stmaryscathedral