Nob Hill

Nob Hill, een wijk op een heuvel in San Francisco, was ooit de woonplaats van de rijkste spoorwegtycoons van de stad. Tegenwoordig is het nog steeds een begoede wijk met enkele bezienswaardigheden zoals een kathedraal en het Cable Car Museum, de centrale van de kabeltrams.
Leven in Nob Hill
Kabeltram op Nob Hill, San Francisco
Kabeltram op Nob Hill
Nob Hill is steeds een van de rijkste buurten van San Francisco geweest. Ooit stonden hier talrijke grote villa’s; enkele ervan bestaan nog steeds. Tegenwoordig staan er niet enkel meer villa's in de wijk maar het is nog steeds een aangename plek om te wonen.

Tijdens de goudkoorts, toen de befaamde kabeltrams passagiers naar de top van de heuvel begonnen te brengen werd Nob Hill al snel de meest begeerde plaats om te wonen. Niet alleen is het zicht er prachtig en is het financiële centrum niet veraf, de rijken wilden vooral niet beneden in het dal wonen of aan het water waar het overdag lawaaierig en ‘s avonds gevaarlijk kon zijn.
De Nobs
Velen van de welgestelden die hun vermogen in soms dubieuze omstandigheden hadden vergaard ten tijde van de goudkoorts bouwden hun villa’s bovenop de heuvel terwijl men elkaar de loef wilde afsteken.
Tortoise Fountain, Huntington Park, Nob Hill
Tortoise Fountains
Nob was een van de namen die gegeven werd aan deze nieuwe rijken, vandaar de naam van de heuvel.

Onder diegenen die hier een villa bouwden waren illustere namen zoals ‘Bonanza King’ James Flood, zijn compagnon James Flair, en een groep gekend als de Grote Vier: Mark Hopkins, Collis P. Huntington, Charkes Crocker en Leland Stanford. De (naar men zegt corrupte) zakenpartners investeerden in de eerste transcontinentale spoorweg en waren enkele van de meest gehate personen van die tijd. Ze kregen de bijnaam ‘Robber Barons’ (roofbaronnen). Alle vier bouwden ze een grote villa bovenop de heuvel, maar geen enkele van de bouwwerken overleefde de aardbeving en brand van 1906.
Bezienswaardigheden
Grace Cathedral, Nob Hill, San Francisco
Grace Cathedral
Er zijn een heel aantal interessante gebouwen en andere bezienswaardigheden in Nob Hill.
Cable Car Museum
Bovenop Nob Hill, aan Powell en California Street kruisen de nog bestaande kabeltramlijnen elkaar. Het Cable Car Museum is hier dan ook niet ver vandaan gelegen, aan Mason Street. Het museum is gehuisvest in het Cable Car Barn, die nog steeds actief dienst doet als centrale van het kabeltramsysteem. In het museum kan je niet enkel een aantal historische kabeltrams zien maar je kan ook zelf aanschouwen hoe het kabeltramsysteem werkt.
Huntington Park
Huntington Park, Nob Hill
Huntington Park
In het centrum van Nob Hill ligt het mooie Huntington Park. Ooit was dit de locatie van de villa van de spoorwegmagnaat Collis Huntington en zijn vrouw Arabella. Het park werd aangelegd na de aardbeving van 1906 die het huis met de grond gelijk maakte. Het park is een aangename plek om even te verpozen. Zie dat je zeker de fontein van de schildpadden in het centrum van het park niet mist; het is een kopie van de originele fontein in Rome.
Grace Cathedral
Naast Huntington Park ligt de Grace Episcopal Cathedral. Het is de grootste anglikaanse kerk aan de westkust. De neogotische kathedraal heeft prachtige brandgeschilderde ramen en massieve bronzen deuren. De kathedraal werd gebouwd tussen 1928 en 1964 naar het voorbeeld van de Notre-Dame kathedraal in Parijs.
Mark Hopkins Inter-Continental Hotel, Nob Hill, San Francisco
Mark Hopkins Hotel
Fairmont Hotel, Nob Hill, San Francisco
Fairmont Hotel
Mark Hopkins en Fairmount Hotel
Het Mark Hopkins Hotel werd in 1925 gebouwd op de plaats waar vroeger de villa van Mark Hopkins - een van de ‘Grote Vier’ spoorwegmagnaten - stond. Zoals zovele houten villa’s uit die tijd werd het ook vernietigd tijdens de brand die volgde op de aardbeving van 1906.

Het Fairmount Hotel werd gebouwd door de dochter van James Fair. Amper twee dagen nadat het afgewerkt was werd het statige Beaux-Arts gebouw vernield door de brand van 1906. Het werd echter al snel nadien heropgebouwd.
Pacific-Union Club
Pacific-Union Club, Nob Hill
Pacific-Union Club
Dit gebouw in Italiaanse stijl is ook gekend als Flood Mansion. Het gebouw is een van de weinige die de brand van 1906 overleefden. De villa werd in 1886 gebouwd door Augustus Laver voor James Flood, die bekend stond als de Bonanza King aangezien zijn vermogen het gevolg was van de ontdekking van een bonanza (een goudader). Na de brand van 1906 werd het uitgebrande gebouw opgekocht en gerenoveerd door de Pacific-Union Club, een private club die gesticht werd in de tijd van de goudkoorts.
554
sanfrancisco
nobhill