Mission Dolores

Mission Dolores, een historische missiekerk in San Francisco, is de enige overblijvende kapel van de oorspronkelijk 21 die door Junipero Serra werden opgericht. Naast de kleine kerk staat een basiliek die dateert uit het begin van de 20e eeuw.
De kerk
Mission Dolores, San Francisco
Mission Dolores
De Mission San Francisco de Asis - beter gekend als Mission Dolores - werd op 29 juni 1776 gesticht tijdens de Spaanse kolonisatie van San Francisco. De missiekerk is het oudste originele kerkgebouw in CaliforniŽ en zelfs het oudste intacte gebouw in heel San Francisco.

De oorspronkelijke kerk was niet veel meer dan een houten hut. Het huidige gebouw werd pas 12 jaar later gebouwd. Er werden meer dan 36.000 adobe stenen gebruikt tijdens de bouw van de kerk, die uiteindelijk in 1791 werd ingewijd.

Enkel de gevel van de kerk is nog volledig origineel. Andere delen van de kerk werden tijdens de loop der jaren vervangen of grondig gerenoveerd.
De missie
Mission Dolores Basiliek, San Francisco
De Basiliek
Vader Palou, de geestelijke die de leiding had over Mission Dolores stelde de inheemse Indianen voor om tijdens de bouw te komen kijken waarna velen meewerkten aan de bouw en - en passant - geconverteerd werden tot het christendom. Rond 1810 kwamen er zoín 1.100 Indianen naar Mission Dolores, wat toen meer was dan een kerk alleen. Er was ook een boerderij en de missie was ook eigenaar van een aantal hotels en winkels. Na verloop van tijd raakte de hele wijk rond de kerk bekend als Mission District.

Tijdens de goudkoorts werden de meeste van die bezittingen verkocht. Indertijd werd ook een vleugel aan de kerk bijgebouwd die diende om priesters te huisvesten.
De basiliek
In 1876 werd een nieuwe kerk gebouwd naast de reeds bestaande kerk. De bakstenen neo-gotische kerk werd dertig jaar later vernield tijdens de aardbeving van 1906. Een nieuwe basiliek, nu gekend als de Mission Dolores Basilica, werd van 1913 tot 1918 op dezelfde plaats gebouwd. De oude kerk werd terzelfder tijd gerestaureerd.
553
sanfrancisco
missiondolores