Lombard Street

Lombard Street is een lange weg gelegen tussen Embarcadero langs de kade van San Francisco en het Presidio Park aan de andere kant van het schiereiland waar het de hoofdbaan wordt voor het verkeer dat de Golden Gate Bridge op wil rijden.
Lombard Street, San Francisco's kromste straat
De straat is bekend vanwege een klein stuk aan de top van Russian Hill, tussen Hyde en Leavenworth Streets. Hier is de heuvel zo steil (27°) dat het te gevaarlijk zou zijn voor de meeste auto’s om er recht op te rijden. Vandaar dat men tussen 1922 en 1923 dit stuk van Lombard Street omvormde tot een serie van acht haarspeldbochten. Auto’s kunnen enkel in oostelijke richting naar beneden rijden.
Naar beneden slingeren
Het zicht van de auto’s die zich met moeite langs de kronkelende straat een weg naar beneden banen is een toeristische attractie geworden. Sommige toeristen rijden zelf langs de weg, daarbij soms druk bumperverkeer trotserend. Als dit je idee van avontuur is en je wil zelf eens meemaken hoe het voelt om langs de opeenvolging van haarspeldbochten te rijden dan moet je zien dat je naar Lombard Street rijdt via Hyde Street aangezien het een eenrichtingsstraat is.

Maar het is misschien een beter idee de auto niet te gebruiken en de Powell-Hyde kabeltram te nemen die op de top van de heuvel stopt. Van hieruit heb je niet enkel een zicht op Lombard Street, maar ook op Fisherman’s Wharf en Alcatraz.

Lombard Street, San Francisco
Als je langs het steile stuk naar beneden wandelt tot aan Leavenworth Street heb je nog een beter zicht op Lombard Street en de naar beneden rijdende auto’s.
Kromste weg
Ook al staat Lombard Street bekend als de ‘kromste straat ter wereld’ toch is het niet de meest ‘kromme’ of zelfs steilste straat in San Francisco. De steilste straat is Filbert Street met een helling van 31,5 graden en Vermont Avenue aan 20th Street zou nog scherpere bochten hebben. En Snake Alley in Burlington, Iowa heeft zelfs nog scherpere haarspeldbochten.

Maar al dat cijfermateriaal is irrelevant voor Lombard Street. Het is immers veruit de meest fotogenieke van al deze straten, vooral in de lente en zomer wanneer de vele chrysanten waarmee de straat versierd is in volle bloei staan.
552
sanfrancisco
lombardstreet