Japantown

Little Osaka
Ongeveer 12.000 Amerikanen van Japanse afkomst wonen in JapanTown. Hier krijgen bezoekers de kans om te genieten van de japanse cultuur, winkels en restaurants. JapanTown is vooral bekend vanwege de grote pagode die in de jaren 1960 werd opgetrokken.
Geschiedenis van de wijk
Post Street, Japantown, San Francisco
Japanners trokken reeds in de jaren 1860 naar San Francisco. Oorspronkelijk leefden ze in Chinatown en gebieden in de buurt maar de brand die door de aardbeving van 1906 werd veroorzaakt dwong de inwoners te verhuizen. Ze vestigden zich in een gebied gekend als ‘the Western Addition’ dat niet getroffen was door de brand. De Japanners bouwden hier een hele gemeenschap op met niet enkel woningen maar ook restaurants en tempels. De wijk werd al gauw bekend onder de namen Nihonmachi of JapanTown (of ook J-Town).

De aanvang van de Tweede Wereldoorlog resulteerde in de internering van de meeste Amerikaanse Japanners aan de westkust van de Verenigde Staten, waardoor Japantown tijdens de oorlogsjaren helemaal verlaten was. Nadat de afloop van de oorlog kwamen de Japanners terug naar de wijk, niet veel later was de wijk zelfs overbevolkt.
Japantown, San Francisco
Osaka Way
Tijdens de jaren 60 werd er een groot stedelijk vernieuwingsproject opgestart waardoor heel wat historische huizen werden vernield en een expressweg pal naast JapanTown werd aangelegd. Rond die periode, in 1968, werd ook het zogenaamde Japan Center gebouwd, een groot complex dat oorspronkelijk gekend was als het Japans Cultureel en Handelscentrum. Het complex bevat een hotel en twee winkelcentra, Kintetsu en Miyako. Een ander winkelcentrum, de Buchanan Mall, werd in 1976 gebouwd.
Peace Plaza, Japantown, San Francisco
Peace Plaza
Bezienswaardigheden
JapanTown heeft heel wat Japanse winkels waar zowel allerlei snuisterijen als electronica verkocht worden. Er zijn ook een aantal kunstgalerijen en boekenwinkels. Wat betreft restaurants vind je zowel kleine eethuisjes als nationale ketens zoals Benihana. Er liggen in JapanTown ook een aantal kerken en tempels zoals de Sokoji-Soto tempel, een boeddhistische tempel gebouwd in 1984.
Peace Pagoda, Japantown, San Francisco
Vredespagoda
Vredespagode en Japanse Poort
Het meest opvallende monument in JapanTown is de 30 meter hoge Peace Pagoda. De pagode die ontworpen werd door de Japanse architect Yoshiro Taniguchi was een cadeau van de bevolking van Osaka, de zusterstad van San Francisco. Deze connectie gaf de wijk nog een bijnaam: Little Osaka.

Een ander monument in JapanTown is de Japanese bergtempelpoort, gebouwd in 1976 als een symbolische toegangspoort tot the Osaka Way (het vroegere Buchanan Mall). Osaka Way is een pittoreske, verkeersvrije geplaveide straat waarlangs typische Japanse huisjes gebouwd zijn.
551
sanfrancisco
japantown