Japanese Tea Garden

Japanse Theetuin
De harmonieuze Tea Garden is een Japanse tuin gelegen in het Golden Gate Park in San Francisco. De tuin, die in de 19e eeuw werd aangelegd ter gelegenheid van een tentoonstelling, is tegenwoordig een van de populairste attracties in het park.
Geschiedenis van de tuin
Japanese Tea Garden, Golden Gate Park, San Francisco
Japanese Tea Garden
De eerste theetuin in San Francisco werd aangelegd door kunsthandelaar George Turner Marsh als onderdeel van de Midwinter Fair, een tentoonstelling die in 1894 gehouden werd en San Francisco onder de internationale aandacht bracht. De tuin was ongeveer 40 are groot en werd tijdelijk aangelegd voor de tentoonstelling - zoals vele andere attracties in Golden Gate Park - en het was dan ook de bedoeling dat de tuin na de tentoonstelling zou verdwijnen.

Een van de meest prominente Japanse inwoners, baron Makoto Hagiwara - een rijke landschapsarchitect - vroeg evenwel om de Japanse tuin permanent te maken, waarmee de stad uiteindelijk akkoord ging.

Pagode in de Japanse theetuin in het Golden Gate Park in San Francisco
Pagode
Hagiwara breidde de kleine tuin uit tot een oppervlakte van 2 hectare en voegde exotische dieren, standbeelden en enkele pagoda’s toe en maakte er zo een klassieke Japanse tuin van. De tuin werd door Hagiwara en zijn nakomelingen onderhouden tot aan de Tweede Wereldoorlog, toen de familie van de landschapsarchitect gedwongen werd te verhuizen naar een van de vele interneringskampen die gebouwd waren om de Japanse Amerikanen tijdens de oorlogsjaren onder controle te houden. Aangezien in die tijd Japan de vijand was werd de naam van de tuin veranderd in Oriental Tea Garden.
Boeddha Standbeeld, Japanese Tea Garden, San Francisco
Boeddha Standbeeld
In 1952 werd terug de originele naam - Japanese Tea Garden - gebruikt. De tuin werd helemaal gerestaureerd aangezien het in verval was geraakt doordat de Hagiwara familie ze niet meer kon onderhouden. Tegenwoordig is het een belangrijk en veelbezocht onderdeel van het Golden Gate Park.
De Tuin
Pagode en tempelpoort, Japanese Tea Garden, San Francisco
Pagode & Tempelpoort
In Japan worden tuinen als een kunstvorm aanzien en er is dan ook veel aandacht geschonken aan het ontwerp van de tuin. Dankzij kronkelende paden, waterpartijen, bruggetjes en - uiteraard - planten en bomen, spoort de tuin aan tot rust.

De centrale vijver is omringd door miniatuurbomen en een prachtig standbeeld van Boeddha ligt naast een steile brug. De Verzonken Tuinen zijn versierd met stenen lantaarns en rododendron. De Zen Tuin - een bar landschap - is een miniatuur tuin met een stenen waterval en een rivier van wit grind.

Een kleurrijke pagode staat in het centrum van de tuin naast de Tempelpoort, omringd door een traditionele rotstuin. In het theehuis kunnen bezoekers genieten van een warme drank. De bekende gelukskoekjes werden hier trouwens gepopulariseerd!
550
sanfrancisco
japaneseteagarden