Hyde Street Pier

Hyde Street Pier is een attractie in San Francisco die liefhebbers van schepen zeker zal bekoren. Aan de pier liggen namelijk een aantal historische schepen. Sommige schepen kan je niet enkel vanaf de kade bewonderen, maar je kan er ook aan boord gaan.
De Pier
Hyde Street Pier, San Francisco
Hyde Street Pier
Hyde Street Pier maakt deel uit van het Maritime National Historic Park en is gelegen aan het toeristische Fisherman’s Wharf. De pier en de historische schepen vormen een belangrijk onderdeel van de maritieme geschiedenis van de Amerikaanse westkust.

De pier trekt jaarlijks honderdduizenden bezoekers aangezien je hier niet enkel aan boord van een historisch schip kan klimmen maar je daarbovenop ook een prachtig zicht hebt over de baai van San Francisco en de Golden Gate Bridge.
De schepen
Eureka, Hyde Street Pier, San Francisco
Eureka
Er liggen zes historische schepen aangemeerd langs de kade van Hyde Street Pier. Je kan indien je wenst eerst langs het bezoekerscentrum gaan waar je niet enkel kaarten en souvenirs kan kopen maar eventueel ook een geleid bezoek kan regelen. Vlak achter het bezoekerscentrum liggen de schepen aangemeerd, zijnde:
 • Balclutha (1886) - Dit is een 92 meter lang schip met drie masten, een stalen romp en vierkant getuigd dat gebruikt werd om allerlei cargo over de hele wereld te leveren. Het schip komt uit Glasgow, Schotland en had een bemanning van 25 zeelieden. Het vaarde in amper 13 jaar tijd liefst 17 keer rond Kaap Hoorn (het zuidelijkste punt van Zuid-Amerika).
 • Hercules, Hyde Street Pier, San Francisco
  Hercules
  C.A. Thayer (1895) - Deze schoener met drie masten en een houten romp werd gemaakt om hout vanuit Washington en Oregon tot aan de baai van San Francisco te brengen. Het werd gemaakt op de werf van het Noord-Californische Fairhaven en had maar 7 bemanningsleden, inclusief de kapitein.
 • Eureka (1890) - De Eureka is een stoomboot met een houten romp en zijdelingse raders. Het is een schip waarvan de voorkant identiek is als de achterkant wat het laden en lossen een stuk makkelijker maakte. De boot heeft nog steeds de originele motor.
 • Alma (1891) - De Alma is een 24 meter lange schoener met houten romp. Het werd gebouwd om vrachten te vervoeren over de lage rivieren van de Sacramento / San Joquin delta. De boot is een van 250 identieke schoeners die aan het einde van de 19e eeuw in de baai van San Francisco vaarden.
 • Eppleton Hall, Hyde Street Pier, San Francisco
  Eppleton Hall
  Hercules (1907) - Deze 46 meter lange sleepboot werd aangedreven door stoom. Het schip was speciaal gemaakt voor het slepen van boten in de oceaan. Zo bracht het ooit een schip vanuit Camden, New Jersey helemaal rond Zuid-Amerika tot in San Francisco.
 • Eppleton Hall (1914) - Deze stalen sleepboot werd in Engeland gebouwd. Het werd aangedreven door twee motoren die de twee raders van de boot onafhankelijk aandreven. De taak van de boot was kolen te vervoeren over de Wear rivier. In 1969-1970, toen de boot al 65 jaar oud was, maakte het een 6 maanden lange tocht vanuit Engeland door het Panama kanaal tot in San Francisco.
836
sanfrancisco
hydestreetpier