Haight-Ashbury

De wijk Haight-Ashbury in San Francisco - ook kortweg gekend als ‘The Haight’ - wordt nog steeds geassocieerd met de hippies uit de jaren 1960, toen de wijk het centrum was van de hippiecultuur. Tegenwoordig herinneren enkel een aantal winkels aan deze tijd.
Geschiedenis van de Haight
Haight-Ashbury, San Francisco
Haight-Ashbury
In de 19e eeuw was het gebied rond Haight-Ashbury erg landelijk en stonden er zelfs een aantal boerderijen. Maar na de aanleg van de Haight Street kabeltram groeide de wijk al snel uit tot een begeerde buurt voor de hogere middenklasse en werden er talrijke huizen gebouwd. Het was een van de weinige wijken in de stad die gespaard bleef van de brand die ontstond na de aardbeving van 1906. Tijdens en na de Grote Depressie van de jaren 1930 ging het snel bergaf met de buurt en na een kleine heropleving na de Tweede Wereldoorlog was de wijk in de jaren 50 een weinig aantrekkelijke buurt geworden met talloze leegstaande huizen.

Al snel werden jongeren aangetrokken door de lage prijzen van de huizen en de goedkope huurwoningen. Vele van deze jongeren waren zogenaamde beatniks, een subcultuur die zou evolueren tot de hippies. Tegen het midden van de jaren 1960 was Haight-Ashbury het centrum geworden van de hippiecultuur. Het was daarnaast ook gekend als een centrum van drugs en het werd ook de thuisbasis van vele psychedelische rockgroepen zoals Jefferson Airplane en The Grateful Dead.

Haight-Ashbury, San Francisco
Tegen de tijd dat de ‘Summer of Love’ in 1967 werd georganiseerd was Haight-Ashbury ‘the place to be’ geworden voor de hippies over het hele land. Duizenden jongeren waren indertijd vanuit alle hoeken van de Verenigde Staten verhuisd naar deze wijk in San Francisco. Haight-Ashbury kreeg echter ook veel negatieve kritiek vanuit conservatieve groepen die San Francisco met een scheef oog bekeken omdat het dergelijke levensstijl tolereerde.

Sinds die tijd is de wijk nooit meer hetzelfde geworden en sommige leden van de Flower Power generatie leven nog steeds in de Haight.
Haight-Ashbury tegenwoordig
Red Victorian, Haight-Ashbury, San Francisco
Haight-Ashbury is niet langer de thuishaven van hippies maar de cultuur is nog levend in de vele ouderwetse kledingwinkels, tweedehandswinkels en café’s die verspreid zijn over de wijk.

The Haight wordt tegenwoordig in twee stukken ingedeeld, Upper en Lower. Upper Haight heeft duurdere winkels die zowel toeristen als de meer welgestelde inwoners aantrekken. De Lower Haight daarentegen is de thuisbasis van een aantal muziekclubs en is vooral bekend vanwege het nachtleven.
834
sanfrancisco
haightashbury