Haas-Lilienthal House

Huis van Haas-Lilienthal
Het Victoriaanse tijdperk - de tweede helft van de 19e eeuw - betekende het hoogtepunt van San Francisco. De stad bloeide volop en groeide uit tot de grootste stad ten westen van Chicago. De welgestelden bouwden prachtige villas op Pacific Heights en Nob Hill, sommige ervan leken ware paleizen.
De brand van 1906
De brand die ontstond door de aardbeving van 1906 deed een gebied ter grootte van 15 vierkante km in vlammen opgaan. De prachtige Victoriaanse huizen op Nob Hill gingen allen verloren, maar gelukkig ontsnapte het grootste deel van de wijk Pacific Heights aan het vuur.
Haas-Lilienthal House, San Francisco
Haas-Lilienthal House
Het Haas-Lilienthal House
Een van de Victoriaanse gebouwen die ontsnapten aan de gevolgen van de aardbeving van 1906 is het Haas-Lilienthal House. Met 24 kamers en een oppervlakte van ongeveer 1.100 vierkante meter werd dit voor deze wijk indertijd als een middelgroot huis aanzien.
Het huis werd in 1886 gebouwd voor William Haas. Haas werd geboren in Beieren, Duitsland, maar emigreerde in 1865 naar New York. Uiteindelijk belandde hij in San Francisco waar hij een succesvol zakenman werd. Zijn dochter Alice, die trouwde met Samuel Lilienthal, leefde hier tot 1972, waarna het gebouw werd geschonken aan de San Francisco Heritage Foundation, een stichting die instaat voor het behoud van het historisch patrimonium in de stad.
Haas-Lilienthal House
Het gebouw is een mooi voorbeeld van de indertijd erg populaire Queen Anne stijl. Karakteristiek voor deze stijl is de ronde toren en de asymmetrische plattegrond van het gebouw.
Haas-Lilienthal Museum
Het Haas-Lilienthal House doet nu dienst als museum. De rondleiding die een uur in beslag neemt en gegeven wordt door een vrijwilliger van het Architectural Heritage Foundation, geeft een goed beeld van hoe de welgestelden indertijd leefden, vooral ook omdat al het meubilair authentiek is. Op de benedenverdieping illustreren fotos de geschiedenis van het gebouw en vele andere Victoriaanse gebouwen. Voor meer informatie over de rondleiding kijk je best even op de site van de organisatie.
549
sanfrancisco
haaslilienthalhouse