Golden Gate Park

Het bekendste park van San Francisco is het 411 hectare grote Golden Gate Park. De geschiedenis van het park gaat terug tot 1870 toen het gebied niet veel meer te bieden had dan een hoop zandduinen. Indertijd lag wat men Ďthe outside landsí noemde nog ver van de stadsgrenzen.
Geschiedenis
Golden Gate Park, San Francisco
Golden Gate Park
De burgerlijk ingenieur William Hammond Hall werd aangeworven om het park te ontwerpen. Hij werd geÔnspireerd door Frederick Law Olmsted, de ontwerper van Central Park in New York. Hall creŽerde een heuvelachtig park met een gevarieerd landschap van meren, weilanden en slingerende wegen.

Om de zandduinen te kunnen omvormen tot een bebost park werden innovatieve terugwinnings technieken gebruikt en een dijk werd gebouwd om het park tegen de zee te beschermen.
In 1871 werd Hall benoemd tot beheerder van het park. Hij werd in 1887 opgevolgd door John McLaren, een immigrant uit Schotland. Tijdens de 56 jaren dat hij aan het bewind was plantte McLaren duizenden bomen en bouwde hij het park uit tot wat we nu zien.
Belangrijkste bezienswaardigheden
Conservatory of Flowers, Golden Gate Park
Conservatory of Flowers
De belangrijkste attracties in het park liggen aan de oostzijde. Hier vindt men onder andere het Conservatory of Flowers en de Japanese Tea Garden met daarnaast het M.H. De Young Museum.

De Conservatory of Flowers is een broeikas in Victoriaanse stijl dat gebaseerd is op het Palm House in de Kew Gardens in Londen. Het prachtige bouwwerk dateert uit 1883 en herbergt een verzameling tropische planten en bloemen.

Het M.H. De Young Museum is ontstaan uit de 1894 Midwinter International Expo. Het gebouw werd opgericht voor de wereldtentoonstelling als Museum van Schone Kunsten. Het was de bedoeling dat het maar tijdelijk zou blijven staan maar dankzij het enorme succes van het museum werd besloten om er een permanent museum te vestigen. Het museum heeft een verscheidenheid aan kunstwerken, onder andere een verzameling schilderijen uit de Laurence Rockefeller Collection.

Japanese Tea Garden, Golden Gate Park
Japanese Tea Garden
Een ander overblijfsel van de wereldtentoonstelling van 1894 is de Japanese Tea Garden. Als een gevolg van het succes van het Japanse dorp dat werd opgericht voor de tentoonstelling besloot men een Japanse tuin aan te leggen om de leefstijl van de Japanners beter weer te kunnen geven. De tuin, die een oppervlakte heeft van zoín twee hectare bevat een theehuis, standbeelden, vijvers, bruggetjes en vele inheemse Japanse planten.
Andere bezienswaardigheden
Dutch Windmill, Golden Gate Park
Queen Wilhelmina Garden
Het Golden Gate Park heeft talloze andere bezienswaardigheden zoals het Buffalo Paddock, een rozentuin, het Steinhart Aquarium en het Strybing Arboretum. In de noordoostelijke hoek van het park is er zelfs een Nederlandse tuin, inclusief een authentieke windmolen. Het park is ook populair dankzij de vele sportfaciliteiten voor tennis, petanque, golf, fietsen, boogschieten, handbal en paardrijden. In het weekend worden de grote grasvelden in het park ook vaak gebruikt om te picknicken.
548
sanfrancisco
goldengatepark