Golden Gate Bridge

De Golden Gate Bridge is een technisch meesterstuk vol superlatieven. De brug was toen het in 1937 na vier jaar constructie voltooid was de langste en hoogste hangbrug ter wereld. Maar bovenal is dit staaltje van ingenieurskunst een prachtig monument, dat met de rode kleur fel afsteekt tegen de omgeving.
Golden Gate Bridge gezien vanaf South Vista Point, San Francisco
Golden Gate Bridge
De werken aan de spectaculaire Golden Gate Bridge gingen van start in 1933. De brug, die ontworpen werd door ingenieur Joseph Strauss moest San Francisco verbinden met Marin County die van elkaar gescheiden worden door een 1600 meter brede zee-engte die gekend staat als de Golden Gate (Gouden Poort) en de baai van San Francisco verbindt met de Stille Oceaan.
De brug
De constructie van wat de grootste hangbrug ter wereld moest worden was een kolossaal werk. Indertijd waren velen van mening dat het overbruggen van de zee-engte niet haalbaar was maar Joseph Strauss vond ondanks de Grote Depressie toch genoeg steun en financiŽle middelen om met het project van start te gaan. Gedurende vier jaar werkten duizenden arbeiders aan de bouw van de brug, die in totaal 35 miljoen dollar zou kosten. De brug werd op 27 mei 1937 ingewijd door 18.000 mensen die te voet de overtocht maakten; de volgende dag werd de brug officieel geopend voor het verkeer. Tegenwoordig rijden er dagelijks meer dan 120.000 autoís over de brug.
De afmetingen
Zicht vanuit het Marina District op de Golden Gate Bridge in San Francisco
Zicht vanuit het Marina District
De afmetingen van de brug tartte vroeger alle verbeelding. In totaal is de brug liefst 2,7 km lang. De hoofd-overspanning tussen de twee enorme pijlers is 1400 meter lang, wat Golden Gate Bridge de brug met de langste overspanning ter wereld maakte, een record dat pas in 1964 werd verbroken met de bouw van de Verrazano-Narrows Bridge in New York. De twee prachtige Art Deco torens hebben een hoogte van bijna 250 meter, waarvan meer dan 20 meter onder water ligt. Het wegdek met zes baanvakken ligt 67 meter boven het water. Het wordt ondersteund door enorme kabels, die verankerd zijn aan honderden staven in betonnen blokken met een trekkracht van 25 miljoen kg. De twee kabels hebben een lengte van 2332 meter en een diameter van 90 cm. Ze zijn gevlochten uit 27.572 staaldraden met een totale lengte van drie keer de omtrek van de aarde.
Een wereld beroemd monument
Golden Gate Bridge gezien vanaf Baker Beach
Zicht vanaf Baker Beach
De Golden Gate Bridge genoot al snel na de voltooiing wereldfaam, niet enkel vanwege de records brekende afmetingen maar ook vanwege het prachtige Art Deco ontwerp van de twee gigantische torens en de prachtige omgeving waarin de brug zicht bevindt, tussen twee natuurgebieden aan de Stille Oceaan. Ook de opvallend oranje-rode kleur droeg bij tot de populariteit. De kleur van de brug werd voorgesteld door ingenieur Irving Morrows, die het traditionele grijs te saai vond. En ondanks het feit dat de Golden Gate Bridge de titel van hoogste en langste brug reeds lang heeft moeten afstaan, is het nog steeds een van de beroemdste bouwwerken ter wereld.
De brug oversteken
De Golden Gate Bridge gezien vanaf Lincoln Park
Zicht vanaf Lincoln Park
Ook al is er een voetpad op de Golden Gate Bridge, het is een hele uitdaging om ze over te steken. Niet alleen is de brug bijna 3km lang, het ligt een adembenemende 67 meter boven de waterspiegel. Bij sterke wind kan de brug bovendien maar liefst 7 meter afzwaaien. Hierdoor is de brug minder gevoelig aan externe krachten zoals wind of aardbevingen, maar het kan de overtocht best onaangenaam maken. Je kan de brug ook oversteken per auto, maar vergeet dan niet dat er tol moet betaald worden. Een ander alternatief is een van de bussen te nemen die tussen Marin County en San Francisco rijden. Er is een bushalte net aan het begin van de Golden Gate bridge.
De brug bereiken
De Golden Gate Bridge ligt aan het Presidio park en kan makkelijk met de bus of auto bereikt worden. Het meest aangenaam is echter te voet naar de brug te wandelen vanaf het oosten aan Marina District of vanaf het westen aan Baker Beach. Beide routes lopen door het park, en vooral de route vanuit het oosten is erg populair.
Het beste uitzicht
Golden Gate Bridge, San Francisco
Golden Gate Bridge
De Golden Gate Bridge is een spectaculair zicht dat vanuit vele plekken in en rond San Francisco zichtbaar is. Hier zijn enkele plekken van waaruit je een prachtig zicht hebt op de brug:
  • South Vista Point: Dit is de meest populaire plek, gelegen aan de plaats waar de Brug in San Francisco uitkomt.
  • North Vista Point: gelegen aan de Marin County kant van de brug
  • Landís End: een panoramisch zicht vanuit het meest noordelijke stuk van Lincoln Park
  • Conzelman Road: gelegen aan de kant van Marin County, biedt een prachtig zicht vanuit een inham vlakbij de brug
De Golden Gate Bridge is het meest feeŽriek Ďs ochtends wanneer het vaak in de mist gehuld is. Maar ook Ďs avonds is de brug betoverend dankzij de belichting die doet uitschijnen alsof de brug in lucht opgaat.
547
sanfrancisco
goldengatebridge