Coit Tower

Bovenop Telegraph Hill - een heuvel in het centrum van San Francisco - staat de 64 meter hoge Coit Tower. De toren werd gebouwd als monument ter ere van de brandweerlui van San Francisco. Vanuit de toren heb je een prachtig zicht over de omgeving.
Coit Tower, San Francisco
Coit Tower
Geschiedenis
De Coit Tower werd in 1933 gebouwd met fondsen die verstrekt werden door Lillie Hitchcock Coit. Ze was een excentrieke persoonlijkheid die het best gekend was voor haar steun voor de plaatselijke brandweerlui. Toen ze stierf liet ze een derde van haar fortuin na voor de verfraaiing van de stad. Met het geld werd de Coit Tower gebouwd, die zowel een monument is voor Lillie Hitchcock Coit als voor de brandweer van San Francisco. De betonnen toren werd gebouwd door Arthur Brown Jr., beter gekend vanwege het prachtige stadhuis van San Francisco.
Detail van een muurschildering in de Coit Tower op Telegraph Hill, San Francisco
Detail van een
muurschildering
Muurschilderingen
Het interieur van de cylindrische toren is versierd met een groot aantal muurschilderingen die het leven in Californië tijdens de Grote Depressie uitbeelden. Het is het resultaat van een groot project dat onderdeel was van het zogenaamde ‘New Deal’ plan waarbij de overheid tijdens de Grote Depressie grote openbare werken liet uitvoeren om op die manier werklozen aan het werk te kunnen zetten. Er werkten in totaal 25 schilders mee aan het project dat onder andere een bankoverval, een scène in de haven en een kijkje in een warenhuis toont. De muurschilderingen zijn beschermd als historisch erfgoed.
Telegraph Hill
Het centrum van San Francisco gezien vanaf de Coit Tower
Zicht vanaf de toren
De Coit Tower is gebouwd op de top van de 87 meter hoge Telegraph Hill, een heuvel gelegen tussen Fisherman’s Wharf en het financiële district. In 1850 stond er bovenop de heuvel een paal met beweegbare armen die gebruikt werd om signalen door te sturen. De houten armen werden verplaatst om aan te geven dat er schepen binnenvaarden. In 1853 werd het manuele systeem vervangen door een elektrische telegraaf centrale, vandaar de naam van de heuvel.

Op de bovenste verdieping van de Coit Tower is er een observatieplatform dat dankzij de hoge ligging bovenop de heuvel een spectaculair uitzicht biedt over heel San Francisco.
542
sanfrancisco
coittower