Civic Center

Het gebied rond het stadhuis van San Francisco is gekend als het Civic Center. Hier staan heel wat majestueuze klassieke gebouwen zoals een operagebouw en bibliotheek naast enkele modernere openbare gebouwen zoals de Symphony Hall.
Geschiedenis
Civic Center Plaza, San Francisco
Civic Center Plaza
Na dat het grootste deel van San Francisco van de kaart geveegd was door de aardbeving en brand van 1906 werden er plannen gemaakt voor een nieuw centrum voor stedelijke instanties. De ontwerpen werden gemaakt in de toen erg populaire Beaux-Arts stijl. Drijvende kracht achter het project was de burgemeester van San Francisco, ‘Sunny’ Jim Rolph, die in 1911 verkozen werd. Hij maakte van de bouw van het Civic Center een van zijn prioriteiten en in 1915 werd het eerste gebouw - het Civic Auditorium - voltooid. Hierna werd het stadhuis, het operagebouw en een concertzaal gebouwd. Later werden nog meer stedelijke en culturele gebouwen toegevoegd.
Pioneer Monument aan Civic Center, San Francisco
Pioneer Monument
Civic Center
Civic Center is aangelegd rond een groot symmetrisch plein, het Civic Center Plaza. Het plein wordt aan de zuidkant begrensd door het Civic Auditorium, het oudste gebouw van het complex. Aan de westkant van het plein ligt het meest indrukwekkende gebouw van Civic Center: het rijkelijk versierde stadhuis. Aan de andere, oostelijke kant van het plein ligt het Old Library Building.

Veterans Building, Civic Center, San Francisco
Veterans Building
Oorspronkelijk werd dit gebouw gebruikt als bibliotheek maar tegenwoordig is er een museum gehuisvest. Tegenover het gebouw ligt de nieuwe bibliotheek, de Main Public Library. Het werd in 1995 gebouwd naar een ontwerp van Pei Cobb Freed & Partners. Tussen de twee bibliotheekgebouwen staat het Pioneer Monument dat in 1894 gemaakt werd door Frank Happersberger. Het monument, dat een van de weinige overlevenden is van de brand en aardbeving van 1906 stelt een standbeeld van ‘California’ voor dat omringd wordt door verscheidene figuren waaronder een Indiaan, goudzoekers en een Spaanse monnik. Een huizenblok verder ligt een ander plein, het United Nations Plaza. De naam verwijst naar een handvest van de Verenigde Naties uit 1945 dat getekend werd in het nabijgelegen Veterans Building.

Enkele van de belangrijkste gebouwen in de buurt liggen aan de westzijde van Civic Center, waar je het State Building, Veterans Building, Opera House en Symphony Hall terugvindt.
Enkele interessante gebouwen
San Francisco City Hall
City Hall
War Memorial Opera House, Civic Center, San Francisco
War Memorial Opera House
Louis M Davies Symphony Hall, Civic Center, San Francisco
Louise M. Davies Symphony Hall
  • City Hall : Het huidige stadhuis van San Francisco werd gebouwd in 1915 en verving een bestaand gebouw dat door de aardbeving van 1906 vernield werd. Het Beaux-Arts gebouw is enorm groot: 119 meter lang en 83 meter breed. De koepel is een van de grootste ter wereld. De gevel is bezet met graniet en het interieur is bekleed met verschillende soorten marmer. Binnenin staan standbeelden van voormalige burgemeesters.
  • War Memorial Opera House : Dit mooie operagebouw biedt plaats aan meer dan 3.000 bezoekers en is sinds 1932 de thuisbasis van de San Francisco Opera Company. Het gebouw, ontworpen door Arthur Brown en G. Albert Lansburgh, wordt beschouwd als een van de laatste Beaux-Arts gebouwen van de Verenigde Staten. Het interieur is rijkelijk versierd met prachtige trappen, enorme lusters en vele vergulde beeldhouwwerken. Het gebouw werd ernstig beschadigd tijdens de Loma Prieta aardbeving van 1989 maar werd daarna grondig gerenoveerd.
  • Louise M. Davies Symphony Hall : Een van de meer recente gebouwen in het Civic Center complex. Het werd gebouwd in 1980 en gaf de San Francisco Symphony Orchestra een permanente thuisbasis. Het moderne ontwerp is afkomstig van Skidmore Owings & Merrill in samenwerking met Pietro Belluschi. De concertzaal heeft ongeveer 2.700 zitplaatsen. Vlak buiten het gebouw staat een sculptuur van Henry Moore uit 1973, genaamd ‘Large Four Piece Reclining Figure’.
  • Earl Warren (California State) Building : dit aantrekkelijke gebouw is genoemd naar het voormalige hoofd van de justitie in de V.S. Het 113 meter lange gebouw werd ontworpen in de Amerikaanse renaissance stijl. De gevel is bezet met grijze graniet en kalksteen. Bovenop de drie verdiepingen hoge basis staan twee verdiepingen met afwisselend grote gebogen ramen en kleinere ramen met een fronton.
833
sanfrancisco
civiccenter