City Hall

Stadhuis
Het stadhuis van San Francisco is een van de mooiste Beaux-Arts gebouwen van de Verenigde Staten. Het enorme gebouw bezet twee huizenblokken in het centrum van het zogenaamde Civic Center. De grandeur van het gebouw was symbolisch voor het groeiende belang van de stad San Francisco.
The Dome of the City Hall in San Francisco
Het oude stadhuis
Het huidige gebouw verving Old City Hall, dat in 1899 opende na een bouwperiode van maar liefst 27 jaar. In 1906, amper zeven jaar na de opening werd het gebouw vernield door de desastreuze aardbeving van 1906.
Een nieuw stadhuis
In 1912 werd een wedstrijd georganiseerd om een ontwerp te kiezen voor een nieuw stadhuis dat het centrum moest worden van het geplande Civic Center.
San Francisco City Hall
Het winnende ontwerp werd ingediend door de architect Arthur Brown, die verantwoordelijk is voor een heel aantal gebouwen in San Francisco zoals het Opera House en de Coit Tower. Het klassieke ontwerp van Brown werd beinvloed door zijn studies aan de Ecole des Beaux-Arts in Parijs. Het gebouw, dat tussen 1913 en 1915 werd opgetrokken, heeft vele klassieke elementen zoals een portiek en Dorische zuilen. Het ontwerp van de koepel was gebaseerd op dat van de Dme des Invalides in Parijs. Het interieur bevat prachtige gepleisterde muren en plafonds, marmeren vloeren en een monumentale trap die geflankeerd wordt door elegante lantaarns.
Bestand tegen seismische schokken
City Hall
Op 17 oktober 1989 trof een aardbeving met een kracht van 7,1 op de schaal van Richter de stad San Francisco. Hierbij werden heel wat wegen en gebouwen beschadigd, waaronder het stadhuis. De enorme koepel was 10 cm verschoven en de muur vertoonde barsten.

Een grondige renovatie die in 1999 afgerond werd herstelde niet enkel de schade maar het deed het gebouw ook weer schitteren zoals weleer. Bovendien heeft men terzelfdertijd het gebouw bestand gemaakt tegen seismische schokken. Dit werd bereikt door het gebouw van zijn funderingen te isoleren door het plaatsen van een isolerende laag rubber en stalen schijven onder het gebouw. De laag beschermt het historische stadhuis door de seismische schokken op te vangen.
  • Volgend Artikel: MoMa
541
sanfrancisco
cityhall