Chinatown

San Francisco’s Chinatown is niet enkel het oudste maar ook het beroemdste en grootste Chinatown in de Verenigde Staten. Dankzij de vele fel versierde gebouwen en de talrijke tempels is dit gebied ook een van de grootste toeristische toppers van de stad.
Geschiedenis van Chinatown
Chinatown ontstond in het midden van de 19e eeuw toen het immigranten aantrok die vooral uit de Chinese Guangdong provincie kwamen. De meesten onder hen werden te werk gesteld bij de plaatselijke spoorwegmaatschappij, de Central Pacific Railroad. Ze bouwden al snel binnen de stadsgrenzen een eigen gemeenschap op. Tegen het einde van de 19e eeuw
Chinatown, San Francisco
Grant Avenue
begonnen de raciale spanningen echter te stijgen en de Verenigde Staten vaardigde een wet uit - de Chinese Exclusion Act - die er voor zorgde dat het inwonersaantal in Chinatown snel afnam. Daarbovenop werd het grootste deel van de wijk vernield door de aardbeving van 1906.

Desondanks begon Chinatown toch terug langzaamaan te heropleven. In de periode voor de Tweede Wereldoorlog begon men ook steeds meer gebouwen te versieren met pagode achtige daken en werden de lantaarnpalen versierd in pagodestijl met drakenmotieven. Na de Tweede Wereldoorlog werd de raciale wet ingetrokken en vanaf de jaren 1950 bloeide Chinatown al snel terug op. Het trok nu niet enkel Chinese immigranten aan maar ook veel westerse toeristen die een stukje Chinese cultuur wilden opsnuiven. Tegenwoordig is Chinatown naast een erg druk bevolkte etnische wijk ook een grote toeristische attractie, naar verluidt zou het zelfs meer bezoekers aantrekken dan de befaamde Golden Gate Bridge.
Een rondtocht door Chinatown
Chinatown, San Francisco
Vele bezoekers komen naar Chinatown om een bezoek te brengen aan de vele souvenirwinkeltjes en restaurants. Deze zijn vooral te vinden rond Grant Street, de hoofdas van het toeristische Chinatown. Hier zijn alle lantaarnpalen versierd met kleurrijke Chinese motieven en verdringen de toeristen zich langs de vele souvenirwinkels, restaurants en kruidenwinkels. De toegangspoort tot Chinatown, de zogenaamde Drakenpoort, staat ook aan Grant Street.

Er staan in Chinatown ook heel wat tempels. De meeste zijn gelegen op de bovenste verdiepingen van rijhuizen, zo liggen ze dichter bij de hemel. In Waverly Place - een straat die bekend staat om de vele kleurrijke balkons - zijn er maar liefst drie tempels waaronder de bekende Tin How Tempel. Deze tempel werd gesticht in 1852 en is daarmee de oudste in de Verenigde Staten. Het pand waar het nu in gehuisvest is dateert uit 1911.

Portsmouth Plaza, Chinatown, San Francisco
Portsmouth Plaza
Naast de tempels zijn er nog heel wat interessante bouwwerken te vinden in Chinatown zoals Old St. Mary’s Church, een katholieke kerk uit 1854 en de oudste kathedraal in San Francisco. Verder is er ook nog de Bank of Canton - een gebouw uit 1909 waar vroeger een telefooncentrale lag waarvan de telefonisten een hele reeks Chinese dialecten spraken - en het historische Sing Chong gebouw, het eerste bouwwerk dat hier werd opgetrokken na de aardbeving van 1906.

Het centrale plein in Chinatown is Portsmouth Square. Ook hier zijn alle gebouwen in een pagode-stijl versierd. Het plein is erg populair bij zowel kinderen als oudere Chinezen die hier geregeld samenkomen om een bordspel te spelen.
Chinese Poort
Chinese Poort, San Francisco
Chinese Poort
Het meest opvallende bouwwerk in Chinatown is ongetwijfeld de Chinese toegangspoort die ook gekend is als de Drakenpoort. De poort overbrugt Grant Street aan de zuidkant van Chinatown.
De poort werd in 1970 ontworpen door Clayton Lee en is gebaseerd op de ceremoniële poorten die in Chinese dorpen staan. De poort is versierd met sculpturen van vissen en draken en wordt geflankeerd door twee grote leeuwen. De poort heeft drie doorgangen. De grote in het midden is bestemd voor mensen met een hoge rang. De kleine doorgangen langs beide zijkanten zijn bestemd voor het gewone volk.
540
sanfrancisco
chinatown