Montmartre

Montmartre, een beschermd historisch district in Parijs is een van de meest kleurrijke wijken in de stad. Niet alleen lijkt het op een pittoresk dorp, er is ook nog de Sacré-Coeur Basiliek als troef. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat de wijk een magneet is voor de vele toeristen die de stad bezoeken.
Trappen op de Montmartre heuvel in Parijs
Trappen op Montmartre
De wijk Montmartre omvat een gebied op een 130 meter hoge heuvel in het 18e arrondissement, net ten noorden van het centrum van Parijs. De wijk stond lang gekend als een kunstenaarsenclave.
Geschiedenis
Het woord Montmartre betekent zoveel als ‘berg van de martelaar’ en is afgeleid van het martelaarschap van Saint Denis - bisschop van Parijs - die bovenop de heuvel onthoofd werd in het jaar 250. Een andere verklaring zou ‘berg van Mars’ zijn, een verwijzing naar de Romeinse god van de oorlog.

Tijdens de 19e eeuw had Napoleon III heel wat stukken grond in het centrum van de stad aan kapitaalkrachtige vrienden geschonken met de opdracht de gebieden te ontwikkelen.
Place du Tertre, Parijs
Place du Tertre
De oorspronkelijke bewoners werden verplicht naar de rand van de stad uit te wijken waar ze al snel hun eigen ‘dorp’ creëerden zonder de strikte regels die in de stad golden.

Op deze manier werd Montmartre al snel een gebied dat bekend stond om zijn vele drankgelegenheden en tegen het einde van de 18e eeuw vestigden zich er ook een aantal etablissementen met een niet te beste reputatie zoals de Moulin Rouge en Le Chat Noir. Tijdens de tweede helft van de 18e eeuw begonnen steeds meer kunstenaars zich in Montmartre te vestigen, aangetrokken door de lage huurprijzen. Pissarro en Jongkind waren de eersten die hier kwamen wonen. Ze werden gevolgd door grote namen zoals Henri Matisse, Toulouse-Lautrec, Edgar Degas, Pierre-Auguste Renoir en Pablo Picasso, om maar enkele namen te noemen.
Kabelbaan in Montmartre, Parijs
De Kabelbaan
Ook muzikanten zoals Erik Satie leefden hier.
Montmartre vandaag
Aangezien de hele wijk historisch beschermd is ziet Montmartre er nog steeds uit zoals vroeger: een charmant dorp op een heuvel in het midden van de stad. Gewoon rondkuieren in deze wijk is een aanrader, maar je kan ook het Musée de Montmartre bezoeken, gelegen in een huis waar de kunstenaar Maurice Utrillo vroeger woonde en werkte. Het huis daarachter werd ooit bewoond door Renoir.

Sacré-Coeur Basiliek in Montmartre, Parijs
Sacré-Coeur
Verder kan je ook een bezoek brengen aan het kerkhof van Montmartre waar de graven van een aantal kunstenaars te zien zijn. En natuurlijk kan je in Montmartre ook van een maaltijd genieten in een romantische omgeving of je kan wat verder naar een show in de Moulin Rouge gaan.

Een kabelbaan brengt bezoekers van aan de voet van de heuvel tot bovenaan bij de Sacré-Coeur basiliek. Je kan ook gebruik maken van de speciale Montmartre bus die halt houdt bij alle belangrijke sites in Montmartre.
Sacré-Coeur
Het bekendste bouwwerk van Montmartre is de Basilique du Sacré-Coeur, gebouwd tussen 1876 en 1912. De witte koepel van de basiliek is gezeten op het hoogste punt van de stad, de top van de ‘butte Montmartre’.
Kunstenaars verkopen schilderijen op het Place du Tertre in Montmartre
Schilderijen op Place du Tertre
De kerk is een belangrijke toeristische attractie en wordt jaarlijks door miljoenen toeristen bezocht.
Place du Tertre
De Place du Tertre is een plein niet ver van de Sacré-Coeur basiliek. Het is hier dat de hedendaagse kunstenaars hun ezels zetten en voorbijgangers proberen te overhalen hun kunstwerken te kopen. Je kan hier ook je portret laten tekenen of schilderen, wat altijd een mooi souvenir oplevert.
631
parijs
montmartre